Řekneme vám, jak správně uložit mrkev pro skladování: stejně jako další nuance strukturálních vlastností zeleniny

Mrkev obsahuje mnoho zdravých vitamínů a minerálů a je stálým produktem na našem stole.Je to skvělý způsob, jak udržovat dobré zdraví dospělých i dětí.

Aby mrkev mohla využívat nejen v létě, ale i v zimě, je nutné znát podmínky jejího snášky a skladování.Správné skladování vyžaduje určitou teplotu, vlhkost a režim větrání.

Vlastnosti struktury zeleniny

Příprava začíná na jaře, před výsevem.

Pro výsadbu se vybírají semena odrůd, která vydrží dlouhá skladovatelnost.

Tyto odrůdy jsou speciálně chovány a mají vlastnost zvanou udržovací kvalita.U sáčků se semeny je tato vlastnost uvedena (další podrobnosti o vhodných odrůdách mrkve a jejich skladovatelnosti viz zde ).

Kromě udržování kvality však existuje několik dalších faktorů, které ovlivňují kvalitu a konzervaci mrkve v zimě:

  1. Počasí v létě.
  2. Vhodnost odrůdy pro danou oblast.
  3. Datum sklizně.
  4. Úroveň zralosti.
  5. Dodržování podmínek skladování.

Pro skladování v zimě jsou nejvhodnější odrůdy s pozdním zráníms dobou zrání 110–130 dnů nebo středním zráním, které dozrávají 105–120.dny. Některé odrůdy jsou lépe uchovávány v zimě než jiné.Vyznačují se dobrou odolností proti chladu, jsou méně nemocní a mají dobrou udržovací kvalitu.Při skladování neztrácejte chuť a užitečné vlastnosti.

Vhodné odrůdy

Nejznámější z nich jsou:

  • Chantane.
  • Moscow Winter.
  • Nantes.
  • Královna pádu.
  • Carlen.
  • ​​
  • Vita Longa.
  • Flaccoro.

Pokud neznáte odrůdu nebo pokud jste si neuložili pytel semen, věnujte pozornost tvaru kořenové plodiny.Odrůdy raného zrání jsou obvykle krátké a kulaté (Pařížská mrkev) a mají špatnou udržovací kvalitu.

Dlouhá kuželovitá mrkev je nejvhodnější pro zimní skladování. Čím více mrkve, tím déle může být skladováno.

Metody

Zde jsou metody skladování zkoušené časem a praxí:

  • v písku;
  • v pilinách jehličnanů;
  • v slupce cibule a česneku;
  • v sáčcích;
  • v hliněné skořápce.
Na našem webu se dozvíte o dalších způsobech skladování mrkve :

Důležitost správné záložky

Správnost záložky a připravenost místnosti, ve které budou mrkev položena, jsou některé z důležitých podmínek pro dlouhou a beze ztrát na zimu:

  1. Místnost je připravena měsíc před záložkou a začíná větráním a dezinfekcí.
  2. Dezinfekce se provádí pomocí sírového bloku nebo bělidla.
  3. 14 dní po dezinfekcivybílet zdi.
  4. Sulfát mědi se také přidává do hašené vápenné vody.Při vybílení je doporučená spotřeba půl litru roztoku na 1 m2.

Aby se zabránilo hnilobě a sušení , mrkev vyžaduje zvláštní podmínky skladování:

  • teplota není nižší než -1 ° C a nenad + 2C;
  • vlhkost v rozmezí 90–95%;
  • mírné větrání.
Mrkev i při mírné změně teploty začíná vysychat, hnilobit nebo klíčit.Již při + 5 ° C začíná proces klíčení.

Jak ležet na zimním hospodářství?

V písku

Nejoblíbenější mezi letními obyvateli a jedním z nejjednodušších.Písek se udržuje na stabilní teplotě.Díky tomu mrkev nevyschne a škodlivé mikroorganismy se nevyvíjejí.

Zimní skladování se provádí postupně:

  1. Skladování v písku vyžaduje dřevěné nebo plastové krabice a hliněný písek.
  2. Do písku se přidá malé množství vody a poté se během skladování stříká písek ze spreje.
  3. Spodní část krabice je pokryta vrstvou písku o tloušťce 3 až 5 cm.
  4. Mrkev se v písku rozkládá odděleně od sebe.
  5. To vše je pokryto pískem a znovu rozloženo řadu mrkve.

V pilinách jehličnatých druhů

Piliny se odebírají z borového nebo smrkového dřeva.Fenolické látky v nich obsažené zabraňují rozvoji hnilobných bakterií a zabraňují klíčení mrkve.

Technologie záložek je stejná jako v písku.Vrstvy pilin se střídají s vrstvamimrkev.Při této metodě se zelenina udržuje až do příští sklizně neporušená.

Vaky

Pravidla skladování ve sklepě nebo sáčcích:

  1. Polyethylenpytle s nosností 5-30 kg zaspávají mrkev.
  2. Uloženo ve sklepě na polici nebo na stojanu.
  3. Krk sáčku je otevřený.
CO2 se uvolňuje z mrkve.Proto, pokud je sáček uzavřen, vytvoří se zvýšená koncentrace plynu a mrkev začne hnit.

Pokud na vnitřní straně vaku dojde ke kondenzaci.Úroveň vlhkosti v místnosti se tak zvyšuje.

Rada.Aby nedocházelo ke kondenzaci dna, je odspodu sáčen pytel a vedle chmýří, které pohlcuje přebytečnou vlhkost, je umístěno vápno.

V slupce cibule

V slupce cibule vydrží kořenové plodiny tak dlouho, jako v pilinách. Esenciální látky v plevách brání vývoji bakterií a hnilobě.

Vrstvy mrkve jsou vrstveny vrstvami slupky zbývajícími po sběru a loupání cibule a česneku.U této metody se mrkev skladuje až do příštího roku sklizně.

V hlíně

Mrkev se také uchovává ve skořápce ze sušené hlíny. Tenká vrstva chrání mrkev před znehodnocením téměř do příští sklizně.

  1. Poloviční kbelík hlíny se zředí vodou.
  2. Když hlína bobtná, znovu se k ní přidá voda a promíchá se.V důsledku toho by směs neměla být silnější než zakysaná smetana.
  3. Spodní část krabice nebo koše je potažena fólií.
  4. Mrkev je rozložena v řadách na pěně.Zelenina by neměladotknout se navzájem.
  5. První vrstva mrkve je naplněna hlínou.
  6. Jakmile hlína zaschne, položí se druhá vrstva a znovu se naplní hlínou.

Existuje jiná metoda ukládání.Toto se ponoří do hlíny:

  1. Roztok hlíny se připravuje stejným způsobem a mrkev se do něj ponořuje jeden po druhém, takže jíl pokrývá vše.
  2. Poté se mrkev nechá uschnout na dobře větraném místě.
  3. Poté vložte do krabic nebo košů.

Mluvili jsme o tom, zda lze mrkev umýt před uložením do tohoto materiálu.

Kolik můžete uložit?

  • V chladničce - až 2 měsíce.
  • V plastových sáčcích - až 4 měsíce.
  • V písku až 8 měsíců.
  • V jílu, jehličnatých pilinách, cibule kůra - 1 rok do další sklizně.
Pokud se mrkev, řepa a brambory skladují s jablky, rychle se zhorší.

Jablka, zejména zralá, emitují ethylen, ze kterého kořenové plodiny vždy onemocní a stanou se nevhodnými pro potraviny.Během zimního skladování se až 30% mrkve zhoršuje.

Při pravidelném třídění plodin můžete prodloužit životnost a zabránit ztrátám,odstranit poškozené kořenové plodiny a odříznout výhonky.Se správným provedením všech postupů spojených s přípravou mrkve ke skladování si můžete vychutnat její šťavnaté ovoce po celý rok.