Seznam účinných způsobů, jak zachránit mrkev na zimu doma, pokud není sklep

Mrkev je jednou z nejpopulárnějších zeleniny, která má univerzální účel.Může být použit v čerstvé a konzervované formě, stejně jako může být uložen po celou dobu jara.

Nejčastěji kořenové plodiny jsou uloženy ve sklepě, ale ne všechny domy je poskytují.

To není důvod k opuštění sklizně, protože můžete zachovat její vzhled a chuť jinými, neméně účinnými metodami.

Charakteristiky struktury produktu

Mrkev je dvouletá kultura, která si vyvinula schopnost být sníženateplotní podmínky v mělkém klidném stavu.Při vytváření úplných podmínek se její růst znovu obnoví.Stav nuceného odpočinku je vyžadován rostlinou, aby byly dokončeny všechny generativní procesy vývoje.

S nástupem podzimu nabývá jejich růst při vysoké teplotě vegetativního charakteru. Na jaře se po určité době vytvoří klíčky .To jsou základy budoucích generativních výhonků.

U plodů, které nejsou zralé, nekončí procesy dlouhozáložky poupat květenství, takže jsou velmi falešné.

Stupeň zrání mrkve lze chápat poměrem sacharózy k monosugarům .Pokud je vyšší než 1, pak zrání je vynikající a kvalita udržování je vysoká, a pokud je pod 1, je zrání špatné a kvalita udržování je nízká.

Jakou odrůdu lze skladovat na zimu?

Dlouhodobé skladování plodin v zimě v bytě bez sklepa závisí na výběru odrůd.

Používáte-li odrůdy raného a středního zrání, špatně si uchovávají vlhkost, proto je nelze použít pro dlouhodobé skladování.Doporučujeme je používat pro uchování.

Pro dlouhodobé skladování je třeba zvolit odrůdy s pozdním zráním , délka kořenových plodin je nejméně 20 cm. K tomuto účelu jsou tyto druhy mrkve perfektní:

  • Forto.
  • Valeria.
  • Vita Long.
  • ​​
  • Moscow Winter.
  • Berlicum.
  • Nuance.
  • Královna pádu.
  • Carlen.
  • Flaccoro.
  • Samson.
  • Shantane.

Mají delší trvanlivost než ostatní.

Efektivní způsoby

Jaký je tedy nejlepší způsob skladování mrkve? Ve sklepě se kořenové plodiny skladují několika způsoby:

  1. Plastové pytle .

    Tato metoda je jednou z nejčastějších.Do sáčku nalijte 5-6 kg připravených kořenových plodin, svázejte je a umístěte svisle.Pokud dojde ke kondenzaci, vytvořte na stěnách malý otvor, aby se odpařil.

    Do pytle však můžete zabalit i 20 kg zeleninynalijte vlhké piliny navrch vrstvou 10 cm.

    Hlavní výhoda metody spočívá v tom, že se ve vaku vytvoří zvýšená vlhkost a požadované množství oxidu uhličitého.To má pozitivní vliv na kvalitu mrkve.

  2. Na bramborách .

    Ve sklepě na bramborových bedrech položte mrkev ve vrstvách o tloušťce 2–3 cm.

  3. Vinařství .

    Podstatou této metody je ponořit kořenové plodiny do kameniny a umístit je do krabic, které mají štěrbiny pro větrání.

    Chcete-li vytvořit řečníka, musíte zkombinovat jíl s vodou, dokud nezískáte krémovou konzistenci.Jílová vrstva na zelenině postupně zasychá a chrání je před vadáním, odpařováním vlhkosti a různými chorobami.Hlína se před jídlem mrkve velmi snadno omyje čistou vodou.

  4. V písku .

    Položte písek do suterénu.Tloušťka vrstvy by měla být 5 cm. Mrkev se pokládá do řad tak, aby kořeny směřovaly dovnitř.Současně by kořenové plodiny neměly být ve vzájemném kontaktu.Nalijte zeleninu 1-2 cm do písku a položte novou řadu plodin.Obdobně stohujte do 1 m.

    Je-li suterén suchý, měl by být písek mokrý.A pokud je místnost mokrá, pak je písek suchý.
  5. Piliny .

    K ukládání mrkve se používají jehličnaté piliny.Tato metoda umožňuje chránit zeleninu před klíčení a bílou hnilobou.Faktem je, že piliny obsahují éterický olej, který poskytujedezinfekční účinek.

    Piliny by měly být mokré 18–20%.Pro 200 kg plodiny je zapotřebí 0,1 m3 pilin.

Pro skladování lze také použít běžné plachtovinové tašky a mech.

Může být zelenina ponechána mimo sklep?

Samozřejmě můžete.Určité způsoby skladování jsou k dispozici bez použití sklepa.Jsou-li přesně dodrženy všechny podmínky, nebudou sebrané kořenové plodiny ležet horší než v suterénu, přičemž si zachovají svou chuť a vzhled.Mimo suterén jsou například sušená mrkev dokonale uložena .

Co když není žádná jáma?

Pokud pro skladování plodin neexistuje sklep a jáma, lze použít tyto metody:

Na balkoně

Pro skladování mrkve na balkoně musíte připravit plastovou krabici, piliny nebo písek.Při tomto způsobu skladováníje důležité, aby teplota nepřesáhla 0 stupňů a aby sluneční světlo neproniklo kořenovými plodinami , jinak se jejich kvalita sníží.Mrkev mění barvu, začíná zelenat a její chuť získává hořkou chuť.

  1. Před položením kořenů očistěte půdu, omyjte a vysušte.
  2. Poté nalijte písek na dno krabice o tloušťce vrstvy 2 cm. Řádky kořenových plodin položte a znovu jej naplňte pískem.
  3. Podobně rozložte kořenové plodiny, dokud nevyplní celou výšku krabice.
  4. Nainstalujte kontejner na balkon nebo prosklenou lodžii.

V lednici

  1. Je-li zvolena metoda pro skladování v lednici, opláchněte plodinu asušit 2-3 hodiny.
  2. Nařežte vrcholy, pevně zabalte přilnavou fólii a zeleninu do 2-3 vrstev a poté další 2 hustší vrstvy filmu.
  3. V malých dávkách vložte mrkev do chladničky do krabice pro skladování zeleniny.
  4. Poté se ujistěte, že nezamrzne.

Místo plastové fólie jsou vhodné plastové sáčky, můžete použít plechovky a další kontejnery.Pro skladování v mrazničce je vhodná šťouchaná mrkev nebo její strouhaná verze.

Ochrana

Tato metoda je ideální pro ty, kteří žijí v městském bytě a nemají schopnost uchovávat plodiny. ve sklepě nebo jámy.K tomu potřebujete mrkev, solanku (1 g vody, 30 g soli).

  1. Kořenové plodiny k praní a k čištění.
  2. Ponořte je do vroucí vody po dobu 2-3 minut.
  3. V případě solanky nalijte sůl, vařte, zeleninu nalijte horkou solankou.
  4. Sklenice se umístí do sterilizační nádoby se slanou vodou.Sterilizujte 1 litr kapacity po dobu 40 minut.

Nuance a doporučení

Není-li k dispozici sklep, bude půda vynikající možností skladování.Tím se ušetří kořenové plodiny až do poloviny jara bez sklepa.

Postup :

  1. Během sklizně nechte kořenové plodiny v zemi.Odřízněte vrcholy úplně.
  2. Půdu zakryjte fólií a zakryjte pilinami a suchými listy.
  3. Položte střešní krytinu nebo polyethylen, připevněte je těžce podél okrajůkameny.

Zelenina je v zahradě dobře vyzimována , ale brzy na jaře ji bude třeba vykopat.

Základní pravidla

Při skladování zeleniny doma, není-li k dispozici sklep, je třeba dodržovat řadu důležitých podmínek :

  • Vlhkost by měla být mezi 90-95%.
  • Teplotní indikátory ne vyšší než +10 stupňů.V opačném případě začne mrkev klíčit a uvolňovat vlhkost.

Další tipy a upozornění

Jak tedy skladujete řepu a jinou zeleninu bez sklepa nebo sklepa? Aby sklizená plodina mohla být skladována po dlouhou dobu a neztratila svou kvalitu, je třeba dodržovat tato doporučení :

  1. Teplota by měla být stabilní, bez ostrých skoků.
  2. Dezinfikujte místnost.Pro tyto účely ošetřte stěnu a podlahu síranem měďnatým nebo vápnem.
  3. Čas od času se provádí kontrola plodiny, zejména pokud je zelenina ve vzájemném kontaktu.
  4. Pokud bude mrkev uložena v lednici, je nejlepší použít plastové sáčky.Dokonale zadržují vlhkost a zabraňují vysychání kořenových plodin.
Je zakázáno uchovávat plodiny bez obalu.Díky zvýšené cirkulaci vzduchu se kořenové plodiny rychle začnou sušit.

Při použití uvedených metod pro skladování mrkve není nutné mít suterén.Při dodržení všech podmínek, správném provedení předběžné přípravy zeleniny, můžete je uložit až do příštího jara a neztratí své vlastnosti.Všechny metody jsou jednoduché, takže to dokáže naprosto každý farmář.