Skutečná sladkost raného ovoce - různé třešně Dezert Morozova

Pro moderní zahrádkáře není snadné vybrat si tu samou dokonalou třešňovou odrůdu.Pro nadšence ovocné kultury, kteří žijí a pracují ve středních regionech Ruska - „třešňové“ části země, to bude možnáodrůda Desert Morozova.

Tato třešeň je, jako by byla vytvořena, aby úspěšně přežila drsnou ruskou zimu a rychle se naplnila šťávami, aby potěšila člověka s jeho hojnou a sladkou sklizní.Jméno tvůrce tohoto druhu je dobře známé - je obsaženo v jeho samotném názvu.

Dezert Morozova cherry - popis odrůdy, fotografie ovoce, recenze zahradníků o jejich vlastnostech a vlastnostech dále v článku.

Historie selekce a šlechtitelská oblast

Dezert Morozova je relativně mladá odrůda.Rok jeho narození je rok 1997.

Poté byla do ruského Státního odrůdového rejstříku zapsána dobře rozvinutá a vyzkoušená kultura.

Od té doby je díky svým hodnotným kvalitám mezi zahradníky - profesionály a amatéry velmi populární.

Autorem odrůdy, která dala novosti nejen život, ale také jméno, byl známý chovatel, kandidát zemědělských věd a uznávaný odborník na pěstování kamene ovoce T.Morozova.Její ruka také patří Lebedyanskaya, Tamaris.

Stejně jako většina jejích „třešní a třešňových„ děl “vytvořila Tamara Vasilievna dezert na základěAll-Russian Research Institute of Horticulture and Nursery, pojmenovaného poI.V.Michurina(Michurinsk, Tambovská oblast).

Tato výzkumná instituce je v Rusku i zahraničí dobře známa svým významným profilem, jehož cílem bylo vždy vytvářet kultury, které jsou dobře přizpůsobeny moderním přírodním a environmentálním podmínkám.

Pokud jde o odrůdu Desertnaya Morozova, jako základ pro její vytvoření byla použita třešňová odrůda Vladimirskaya.

V procesu selekce byla semena „rodičovských“ druhů v naklíčeném stavu podrobena mutagennímu ošetření chemické látky ethylenimin (EI).

Koncentrace mutagenů byla asi 0,1%.

Po odečtení a zapsání do státního registru byla odrůda vyčleněna pro primární pěstováníve střední oblasti Černé Země (Rusko).

Pro pěstování na těchto územích jsou rovněž vhodné Nadezhda, Lyubskaya, Novella.

Vzhled třešně pouštní Morozova

Třešeň pouštní Morozova má následující charakteristiky vzhledu:

Strom

) Obvykle se vyznačujestřední výškou(někdy je nižší nebo vyšší než průměrná výška).Stromové razítko pokrývá kůru světle hnědého odstínu.

Crohna, větve. Vznikne dostatečně široká korunasilné rozprostřené větve pokryté světle hnědou kůrou.Zpravidla má tvar blízký tvaru koule.Obvykle obsahuje středně velké množství listů (střední list).Podobné známky jsou také prokázány Griotem z Moskvy, Lebedyanskaya a Morozovka.

Střílí. Podlouhlé výhonky mají šedozelenou barvu.Na jejich povrchu se tvoří malé množství čočky.

Pupeny se zaobleným oválným tvarem jsou výrazně odkloněny od povrchu střelby.Ovoce se vyskytuje jak na větvích parta, tak na ročních výrůstcích (ve druhém) - ve větší míře).

Listy. Listy dezertu Morozova se vyznačují světlými odstíny matně zelené barvy.Velikost obvyklého listu této třešně je větší než průměr.Forma je obovate.

List bez listů má hladký povrch.Na okraji listu je pozorována vroubkování bikarbonátu.Na jeho základně jsou vidět 1-2 malé načervenalé žlázy.

Listy jsou drženy na krátkých stopkách střední tloušťky.Řapíky mají také červené žlázy.

Květenství. Bílé květy kvetou na jaře na stromě.Okvětní lístky jsou zaoblené.Stigmy tloučku a tyčinek mají různé výšky.

Ovoce

Kulaté,poměrně velké a vážené třešně (průměrná hmotnost ovoce se pohybuje v rozmezí 4,7 až 5,0 g)na základněmají středně velké prohloubení a vrchol se znatelnou konkávností.Bobule na břišesotva viditelný šev je upevněn.

Kůže je jasně červená, existuje malé množství malých podkožních skvrn.

Buničina stejné červené barvy se neliší ve speciální hustotě, je v ní hodně šťávy.

Uvnitř ovoce se skrývá středně velká zaoblená kost, kterou lze snadno oddělit od dužiny.Bobule na větvi drží docela dlouhý stonek.

Mezi bobulí a stonkem není silná vrstva.Dále v článku je popis odrůdy Desertnaya Morozova cherry a fotografie z ovoce.

Charakteristika odrůdy

Zimní odrůda Desertnaya Morozova třešně ozimá , stejně jako odrůda Rovsnitsa, je částečně soběstná . Tato kategorie, pokud jde o schopnost rostliny hnojit vlastním pylem, zaujímá mezipolohu mezi samooplodnými a neplodnými druhy.

Tato příslušnost znamená, že dotyčná kulturamůže prostřednictvím svého genetického materiálu navázat 7 až 20% celkové hmotnosti ovoce.

Aby mohla tráva v poušti Morozova získat slušné plodiny, vyžaduje ze strany další opylující stromy.

Nejlepší možností jsou takové odrůdy jako "Griot Rossoshansky", "Griot of Ostheim", "Student", " Vladimirskaya ".

Kromě toho jsou řízky účinným způsobem rozmnožování.Tato metoda za určitých podmínekdává až 70-75% zakořenění Dezert Morozova.

Kdenejlepší podnož (strom, na kterém je roubována stonek) pro tuto odrůdu, je považována za višňskou Vladimirskij.

Podle standardu Dessert, jako Podbelskaya, , zraje brzy. Sklizeň za slunečného a teplého počasí je odstraněna během prvních deseti dnů června.Maximální sklizeň zralých produktů však lze očekávat pouzepo 3–4 roky po výsadbě sazenic této odrůdy .

Ve stadiu plné zralosti ovoce plně odůvodňuje název své odrůdy.Třešně jsou nejen velmi atraktivním vzhledem, ale také velmi chutné.

Výrazná sladká chuť ovoce se vyznačuje jemnými dezertními tóny s lehkou a velmi příjemnou osvěžující kyselostí (třešně pouště Morozova výrazně snižují kyselost).Odrůdy Volochaevka, Zhukovskaya a Lebedyanskaya mají také dobrou sladkou chuť.

Chemické složení třešně Dezert Morozova:

Složení Částka
Cukr 12,78%
Kyseliny 0,90%
Kyselina askorbová 10,0 mg /100 g

Stromnese ovoce každý rok. Sklizeň mádobrou přepravitelnost , což činí rozmanitost zajímavou z hlediska možného prodeje na zemědělských trzích.

Jako zahradníci Michurinska, rodiště pouště Morozova, poznamenejte, že zdedosahuje výnos této třešně v průměru 55–70 centrů na hektar (35 kg na strom).

Mezi vysoce výnosnýmiodrůdy, které stojí za pozornost věnovat se odrůdám Turgenevka, Ural Rubinovaya a Rossoshanskaya black.

Tato třešeň je nejen navenek krásná, ale také velmi užitečná pro lidské tělo.Obsahuje zejména dostatekhodně mědi, kobaltu, chemických prvků vytvářejících železo , které pomáhají s anémií.Odrůdy Černokorka, Ural Rubinovaya a Kharitonovskaya mají také užitečné vlastnosti.

Pektiny obsažené v třešňových bobulích jsou „odpovědné“ za odstraňování toxinů z dusíkatých sloučenin.V buničině Dezert jsou přítomny účinné baktericidní mikroelementy.

Kromě tohotřešně jsou nutričně cenným produktem. Když se spotřebuje, chuť k jídlu se zlepší,zlepší se metabolismus bílkovin a tuků a normalizuje se fungování střev. Nakonec plody třešně dokonale uhasí žízeň.

Foto






Výsadba a péče o rostliny

Před zahájením výsadby sazenic je nutné pečlivě připravit místo pro budoucí dospělý strom a zajistit maximální možné nuance.

Zejména je lepší jednotlivci Desert Morozova přidělit pozemeko velikosti 3 x 3 metry. V rámci takového čtverce se kořenový systém - základ každé rostliny - může vyvíjet normálně hluboký a široký.

Místo přistání by samozřejmě mělo být umístěno na slunné straně zahrady.

Je žádoucí, aby jich bylo co nejvíceméně průvanu, větru a podzemní vody se nedostalo příliš blízko k povrchu Země(ne blíže než 1,5-1 m).

Pozornost by měla být věnována takékvalitě půdy v místě výsadby.

Měl by se skládat z chemicky neutrální (kyselost ) hlíny, písčité nebo písčité hlinité půdy.

Ve středu improvizovaného čtverce pro výsadbu stromů vykopat díruv hloubce 40–60 cm a průměru 50–60 cm.

Nevyhazujte půdu odstraněnou z otvorunásleduje.Smíchá se s minerálními a organickými hnojivy (humus, humus) pro následné zasypání sazenic.

Při výsadbě se sazenice v jámě instalují přesně svisle, její kořeny se narovná.

Po naplnění otvoru směsí půdy a hnojivje sekce kmene v okruhu 40 - 50 cm úhledně zhutněnajakýmkoli improvizovaným prostředkem.

První zalévání bezprostředně po výsadbě jenejméně 3 kbelíky studené stojaté vody.

Po zalévání se půda prohnutá vlhkostíposype 2 cm vrstvou mulče z pilin a humusu.

Standardní péče o rostliny zahrnujepravidelné zavlažování stromů(pro jednu dospělou rostlinu - nejméně čtyřikrát měsíčně v kbelíku s vodou ráno a večer),uvolněnípůda kolem stromu, pravidelné prořezávání.

Při stříhání jsou holé větve korunky obvykle zkráceny.

Je-li takové prořezávání zanedbáno, počet holých větví se výrazně zvýší, což nevyhnutelně negativně ovlivnína višňovém výnosu.

Nemoci a škůdci

Obecně platí, že odrůda Desert Morozova vykazujedobrou odolnost vůči houbovým chorobám.

​​

Avšakse závažnou infekcíspory houby Sossomus hiemalis, původce choroby , kokcykóza, tato třešeň může mít průměrnou rezistencina toto konkrétní onemocnění.

Při této infekci jsou listy třešně pokryty načervenalými skvrnami.Brzy opadavý list začne rychle schnout a předčasně spadne.To vede k oslabení rostliny, ztrátě schopnosti jíst normálně a předčasné smrti.

Dobrá odolnost vůči houbovým chorobám je prokázána odrůdami Molodezhnaya, Morozovka, Nadezhda a Novella.

Pokud však třešeň pouště Morozovy přesto onemocněla , je nutné neztrácet čas, aby mohla být zahájena její léčba. Za tímto účelem se provádí trojité ošetření dřeva fungicidy .

Poprvé se ošetření provádí před otevřením pupenů, podruhé - na samém konci procesu kvetení, potřetí - 2-3 týdny po skončení období kvetení.

Z hlodavců , které mohou v zimě poškodit kůru a spodní větve třešní, může být dno stromuzabaleno speciální sítí nebo nějakým hustým materiálem.

Jak vidíte, výsadba, péče o danou odrůdu, ochrana proti škůdcům a chorobám se příliš neliší od toho, jak se to provádí u jiných odrůd.třešně.

Ale zahradník bude muset udělat vše, aby získal produkt, který má skvělou chuť a zdraví.