Skvělé způsoby, jak ukládat mrkev na zimu.Tipy od zkušených zahradníků

Uchovávání mrkve v zimě je naléhavou otázkou, protože tato zelenina je velmi špatně tolerována v období podzim-zima.To však není důvodem poruchy, protože existuje dostatečný počet účinných metod.

Všechny jsou jednoduché, dostupné a nevyžadují mnoho času.Přečtěte si o nejlepších metodách zachování této zdravé zeleniny v článku.

Vlastnosti struktury zeleniny prokonzervace

Během doby skladování dochází k dýchání.Její podstatou je pomalá oxidace složitých organických látek, které se rozkládají na jednodušší.K tomuto procesu dochází při uvolňování energie.Během dýchání se absorbuje kyslík a uvolňuje se oxid uhličitý.

Při nadměrném hromadění CO2 během dlouhodobého skladování se kvalita produktu zhoršuje a někdy vede k jeho zhoršení. Skladování kořenových plodin je doprovázeno odpařováním vlhkosti, vadnutím a zamlžováním .Změna hmotnosti ovoce je způsobena odpařováním vlhkosti.Rozmrazování nastává, když je zelenina nalita vysoko pod strop a nezanechává žádný prostor.Zamlžení je také ovlivněno špatnou izolací stropu.

Jaké odrůdy lze skladovat?

VAROVÁNÍ : Pro dlouhodobé skladováníkořenové plodiny je důležité zvolit správnou odrůdu.

Brzy zralé a středně zralé odrůdy krátké délky špatně zadržují vlhkost, takže nejsou vhodné pro dlouhodobé uchování.Používejte je před nástupem chladného počasí nebo je uchovejte.

Pro dlouhodobé uchování vyberte odrůdy mrkve s pozdním dozráním , jejichž délka ovoce je nejméně 20 cm. Jedná se o:

  • Forto.
  • Valeria.
  • Vita Long.
  • Moscow Winter.
  • Berlicum.
  • Nuance.
  • Královna pádu.
  • Carlen.
  • Flaccoro.
  • Samson.
  • Chantane.

O čem jsou odrůdy mrkve vhodné pro dlouhodobé skladování v zimě, přečtěte si tohoto článku.

Zajímavé metody doma

Jak ušetřit ve filmu?

Tato metoda je jednou z nejběžnějších a nejúčinnějších.Postup:

  1. Opatrně umyjte sklizenou plodinu, ořízněte vrcholy a zhodnoťte stav.Pokud dojde k poškození mrkve, hodí se na stranu.
  2. Pro delší skladování mohou být kořenové plodiny postřikovány předem infuzí cibule.K tomu vezměte 100 g surovin a 1 litr vody.Trvejte na tom, 5 dní.
  3. Kořenové plodiny mohou být ponořeny do této infuze po dobu 10 minut a poté položeny na suchý hadřík tak, aby důkladně vysušily.
  4. Každá kořenová plodina je 4-5krát zabalena do přilnavé fólie.
  5. Zajistěte, aby všechny části mrkve byly zabaleny a nedotýkaly se sousední zeleniny.

V popelu

Skladování mrkve v popelu je skvělé pro skladování zeleniny v suterénu .Postup:

  1. Smíchejte popel a křídu v poměru 3: 1.
  2. Vložte směs do dřevěné misky.
  3. Sklizeň se má umýt, odstranit vrchní části, uschnout, položit do popela křídou se silnými konci a lehce posypat směsí.
DŮLEŽITÉ : Díky křídě můžete zastavit růst bakterií a udržovat čerstvost a chuť mrkve po dlouhou dobu.

Použití vakuového balení

Pro tuto metodu je nutné připravit fóliové sáčky o kapacitě 5-30 kg. Skladujte plastové sáčky s kořenovou zeleninou v chladných místnostech .Vlhkost v pytlích je 96-98%, takže mrkev nezmizí.Kromě toho musí být během skladování zeleniny otevřené.

Pokud jsou vázány, bude se hromadit oxid uhličitý, jehož koncentrace bude několikrát vyšší než obsah kyslíku.Z tohoto důvodu se mrkev zhoršuje.Můžete ukládat v uzavřených taškách, ale pak se budete muset postarat o větrání.Jen udělej pár děr.Postup je následující:

  1. Omyjte a osušte mrkev (zde je podrobně popsáno o tom, zda se má mrkev umýt před uložením).
  2. Vložte jej do připravených sáčků (do jednoho sáčku o hmotnosti 5-6 mrkví).
  3. K uzavření pytlů můžete použít starou osvědčenou metodu - železo.Položte oba okraje sáčku k sobě, na horní část novin a jděte po něm s horkou žehličkou.Okraje vaku se pod vlivem vysoké teploty lepí k sobě.
  4. Vzduch z pytle zeleniny lze také odstranit pomocí vysavače.
  5. Vložte tašky do jakékoli krabice (plastové nebo dřevěné) a vložte je do suterénu nebo spíž.

Během skladování může na vnitřku pytlů dojít ke kondenzaci.Mluví o zvýšené vlhkosti v místnosti.Tomu lze zabránit rozptýlením chmýří vápna u pytlů mrkve.Bude schopna absorbovat přebytečnou vlhkost.

Vakuově balená mrkev:

V kesonu

Kesonty jsou vodotěsné konstrukce .Jinými slovy, jedná se o krabici, která je externě vybavena tak, aby do ní nevnikl žádný vzduch z vnějšku.Je to vynikající způsob skladování mrkve, u kterého je nutné dodržovat řadu opatření:

  1. Mrkev důkladně umyjte, odstraňte vrcholy (jak je zde správně popsána mrkve ).
  2. Sušte kořenové plodiny ve stínu a po jejich důkladném sušení vložte do plastových sáčků (5-6 kusů).
  3. Zeleninu připravte ke skladování v caisson ve stejný den.
  4. Samotná bedna může být ponechána ve spíži nebo spadnuta do sklepa.

V úložišti zeleniny

Skladování zeleniny se používá k skladování velkého množství kořenových plodin.Tato metoda má však jednu nevýhodu - mrkev, která je nahoře, se zhoršuje kvůli nadměrné vlhkosti.Je však nemožné ji úplně zbavit vlhkosti, proto začne mizet.Pro prodloužení skladování mrkve v zeleninovém skladu je třeba dodržovat následující jednoduchá doporučení:

  1. Pravidelně (jednou za 1-2 dny) je nutný sklad zeleninyventilovat.
  2. Mrkev zakryjte pytlovinou nahoře.
  3. Pro zvýšení vlhkosti lze do místnosti umístit nádobu s vodou.

V novinách

Tato metoda je nejjednodušší a neméně spolehlivá.Vše, co je potřeba, aby již loupaná mrkev byla zabalena do novin.Ujistěte se, že celá kořenová plodina je zcela v papíru.Připravenou zeleninu vložte do krabice a vložte ji do chladné místnosti (jaký materiál by měl být v místnosti pro dlouhé skladování mrkve je popsán v našem materiálu ).

V hliníkové nádrži

Existuje velmi zajímavý způsob skladování mrkve v hliníkové nádrži .Pokud je zvolena taková možnost skladování, postup je následující:

  1. Mrkev důkladně umyjte, ořízněte vrcholy a položte je na suchý hadřík k vysušení.
  2. Umístěte kořenovou plodinu do nádrže ve svislé poloze a přikryjte ji papírovou utěrkou.
  3. Uzavřete víčko nádrže a umístěte nádobu na chladné místo s vysokou vlhkostí.
TIP : U této metody skladování si mrkev uchová svůj původní vzhled, dokud se nezíská nová plodina.

Konzervační technologie ve sklepě

Můžete použít následující metody:

  1. V dřevěné krabici .Přeložte kořenovou zeleninu v dřevěné krabičce vybavené víkem.Zakryjte ji a nainstalujte do sklepa ve vzdálenosti 10-15 cm od zdi.Faktem je, že stěny se mohou zvlhčit a vlhkost se nedostane do krabic.Nedoporučuje se umisťovat krabice na podlahu, nejlépe je používatnízký stojan.Do jedné krabice nevkládejte více než 20 kg mrkve.
  2. V roztoku křídy .Křída se zředí vodou, dokud nevznikne homogenní kapalný roztok, ponořte každou kořenovou plodinu do roztoku a vysušte.Vložte hotové výrobky do krabice a nainstalujte je do chladné místnosti.Křídu můžete použít jiným způsobem.Prášek v prášku se suchým práškem.Na 10 kg kořenových plodin půjde 200 g křídy.Kvůli alkalickým vlastnostem křídy se reprodukce mikroorganismů zastaví.

Zde se dozvíte, jak uložit mrkev ve sklepě .

Jak usnout?

Pro zachování mrkve použijte zásypové materiály.

Uvádíme nejčastější:

  1. Cibulová slupka .Pokud používáte tento materiál, musíte jej připravit ve velkém množství.Plev vyzvedává přebytečnou vlhkost, chrání kořenové plodiny před tvorbou ložisek rozkladu a šíření patogenní mikroflóry.Rohlík do slupky potřebujete každé ovoce a posypeme nahoře a pak položte krabici s mrkví v suterénu.
  2. Jehličnaté piliny .Fenol, který je obsažen v jehlach, chrání kořenové plodiny před vývojem chorob a hniloby.Mrkev složte do krabičky, zakryjte pilinami, zeleninu položte a posypte znovu.Nainstalujte zásuvku do suterénu, ale ne na podlahu, ale na stojan.
  3. Písek .Na podlaze ve sklepě vytvořte silný polštář z písku.Dejte mrkev do řady a posypte pískem.Položte další řadu kořenových plodin na předchozí v šachovnicovém vzoru.Posypte písek znovu a pokračujte analogicky,zatímco výška pyramidy bude 1 m. Před použitím písku ji prosejte a je lepší ji kalcinovat pro dezinfekci.
Pro zájemce o informace o skladování mrkve jsme připravili další články:

Závěr

Ukázalo se, že skladování mrkve je zcela nekomplikované.Hlavní věc je najít nejlepší způsob, jak toho dosáhnout.Zde se musíte řídit takovými kritérii, jako je odrůda, úroveň vlhkosti v suterénu a také jak dlouho musíte udržovat plodinu svěží a chutnou (pro dobu skladování mrkve zde ).Pokud se rozhodnete ukládat kořenovou plodinu do sklepa, vyberte si také materiál, než kropte kořenovou plodinu.