Sladká a kyselá jablka Yantar jsou vysoce kvalitní

V dnešní době existuje celá řada jablek.Všechny tyto odrůdy mohou být léto, podzim nebo zima.

Odrůda sladkých jablek zvaná Amber je velmi populární.

Je oceňován nejen pro vynikající chuť, ale také proto, že chovatelé mohou vytvářetnové odrůdy odolné vůči zimě, které se vyznačují vyšší kvalitou ovoce. Výroba elitních sazenic není bez této odrůdy úplná .

Co je to za druh?

Jantar je jednou z nejčastějších podzimních odrůd jablek, která je populární na Středním Uralu.

Po mnoho let zůstává jedním z vedoucích.

V letech s vyššími teplotami se však chová spíše jako odrůda počátkem podzimu .

Je třeba poznamenat, že v takových případech plody ztratí schopnost dlouhodobého skladování.

Stromy se vyznačují vysokou odolností proti mrazu, ale v letech s velkým množstvím srážek mohou být jejich plody a listy ovlivněny chrastou.

Odrůda jablek Yantarje na územích Ural, Volga-Vyatka a také na západosibiřských územíchrozdělena na zóny.

Pro nějje nutné vzájemné opylení.V tomto ohledu se doporučuje pěstovat stromy v blízkosti opylovačů.Jako posledně jmenované jsou nejčastěji používanými odrůdamiŘíše, Renet Simirenko, Fuji, Gala, Super náčelník .Existují i ​​další neméně dobré opylovače.

Jablka této odrůdy se vyznačují schopností dlouhodobě skladovat ve vynikající formě .Po sklizni se plody pečlivě třídí, oddělují se od shnilých a poškozených.Poté se vloží do krabic a umístí se na temné, chladné místo.Nejvhodnější jsou sklepy nebo sklepy.

Popis odrůdy Yantvr

Stromy jabloní odrůdy Yantar mají parametry středního růstu.Rostlina je mrazuvzdorná v zimě a liší se rozlehlou a řídkou, ale poměrně silnou korunou.

Všechny hlavní větve jabloně jsou mírně vinuté, pokryté šedou kůrou a rostou z kmene hlavně pouze v pravém úhlu .Některé větve v horní části stromu se svahují nahoru.Je třeba poznamenat, že ve školkách je vynikající větvení letniček.

​​

Jantar se vyznačuje výhonky namalovanými šedavě hnědavým nádechem.Zpravidla jsou dlouhé, tenké a klikaté.

Tenké listy zelenavé barvy mají oválný, mírně zploštělý tvar .Mají mírně zaoblenou základnu, stejně jako špičatou špičku s malým nosem.Takové jabloněse vyznačují třízubým zoubkováním okrajů .Řapíky na nich jsou střední nebo vícedlouho.Stipule jsou malé a ve tvaru šavle.

Během květu se na stromech objevují středně velké květy ve tvaru hrnku.Jsou natřeny bíle.Pupeny mají krémový odstín.Stigmy pístů jsou přibližně na stejné úrovni jako skvrny prachu, ale mohou být také umístěny o něco výše než ty.

Velikost plodů této odrůdy je malá - hmotnost průměrného jablka se pohybuje od čtyřiceti do sedmdesáti gramů.

Veškeré ovoce se zužuje k základně, takže největší průměr je nad středem.Plody jsou hlízovité s hladkým povrchem.

Jejich slupka je jantarově žlutá a nemá tzv. Integumentary ruměnec .Mají dostatekmalých trychtýřů , které se na obou stranách často zmenšují.Vyznačuje se slabou rezivostí a zářením.

Stopky jablek jsou dlouhé a tenké.Jantarové talíře jsou ploché a mají pět hlíz.Šálky jsou zavřené a šálky jsou ve tvaru vaku.

Srdcem ovoce je baňka se široce otevřenými komorami pro osivo.Ten obsahuje velké množství kulatých a malých semen tmavě hnědé barvy.

Buničinajablek má charakteristickou krémovou barvu.Je to docelahusté, jemnozrnné a docela šťavnaté .Tato dřeň je klasifikována jako pichání.Ovoce má výraznou sladkokyselou chuť.

Fotografie

Na fotografiích níže můžete vidět, jak vypadají plody jabloňového jantaru.

Historie výběru

Odrůda jantaru Amber je považována za odrůdu raného podzimu .To bylo poprvé zahájeno na experimentální zahradnické stanici v Sverdlovsku.

P. A. Dibrovc.Stromy s pokročilejšími vlastnostmi byly získány výsevem směsi různých semen volného opylení, která byla přinesena dříve z Michurinska.

Územní členění je nejběžnější v regionech Volga-Vyatka, Západní Sibiř a také Ural.Vzhledem k poměrně malé velikosti ovoce je třeba poznamenat, že tato odrůda není zbavena své obrovské, bývalé popularity v oblastech jejího distribuce.S přijetím velkého množství nových, lepších odrůd zimních a podzimních jablek však začala být na území nových sadů sledována tendence ke znatelnému poklesu počtu.

Při výběru se Yantar používá k produkci zimních odrůd charakterizovaných vyšší kvalitou ovoce : Na obrazovce se Sverdlovchaninem, Emerald s Isetem pozdní, Papiroyantarny a Pepin Sverdlovsky a další.

Region přirozeného růstu

Tato odrůda je oblíbená díky své odolnosti vůči poměrně nízkým teplotám.

V tomto ohledu může být pěstována v teplých i drsných podmínkách.

Uralská oblast je skvělým místem pro sady s jabloněmi Amber. Jeho hlavní výhodou je rychlé přizpůsobení širokému spektru podmínek prostředí .

Má schopnost zůstat ve stonku.Také následujeVšimněte si, že ani mrazivý vítr, ani zima ani prudký pokles teploty na konci jara nejsou pro jabloně strašné.

Výnos

Plody jabloní Amber dobře drží větve stromů.Pro dlouhé zimní skladování (do konce ledna) je třeba je trochu odstranit. Obecně se sklízí po 25. srpnu .Poté začnou jablka nalévat, což jim dává ještě větší chuť.Během tohoto období však již patří k předčasné spotřebě.

Amber je odrůda s vysokou výnosností. Stromy tedy obvykle přinášejí ovoce poprvé již pět až sedm let po pučení a po celý život poskytují každý rok pravidelnou úrodu .

Výsadba a péče o rostliny

Jabloně Jantar se pěstuje ze sazenic nebo řízků .

První metodaje běžnější a spočívá v výsadbě stromu na správně vybraném místě.

Druhá možnostzahrnuje roubování řízků na podnož.

Proces vykládky probíhá buď na podzim do poloviny října, nebo na začátku jara.Pro výsadbu je lepší zvolit místo, které bude spolehlivě chráněno před chladným větrem po celý rok.Je nutné, aby vybrané místo bylo buď ploché nebo s mírným sklonem. Je-li to možné, je lepší zasadit jabloň na vyvýšeném místě .

Půdapro tuto odrůduje vybrána středně hlinitá , takže vlhkost s živinami je udržována v zemi nadlouho.Je třeba také poznamenat, že tato půda se vyznačuje vysokou propustností pro vzduch.Podle kritérií pro výsadbu jabloní jsou tedy vhodné i louky chernozem a sodno-podzolické půdy.

Nejprve musíte řádně připravit půdní vrstvu, hnojit ji hnilobou hnoje, kompostem, minerálními hnojivy (superfosfát, potaš, dusík).

Na jeden čtvereční metr bude zapotřebí 10 kilogramů hnoje, 20 kilogramů kompostu a až 50 gramů hnojiva.Hnojit Zemi lépe jednou z látek.

Sazenice se vysazují v díře do hloubky 0,6 metru o průměru asi 0,7 metru.

Při vykopávání je nutné pečlivě odstranit horní úrodnou část země na stranu, aby se tím zakryl kořen sazenic.

Spodní vrstva se používá jako váleček, který může dlouho zadržovat vlhkost .Poté se dno dobře uvolní a sazenice se vysadí přímo.

K této záležitosti je třeba přistupovat odpovědně, protože vývoj stromu závisí na správné metodě výsadby.Jabloně Amber jsou zasazeny tak, že kořenový krk je v důsledku toho pět centimetrů nad povrchem země.

Při usínání se musí sazenice jemně protřepat- půda se snáze snáší a otvory vytvořené mezi kořeny jsou zcela zakryty.Nakonec půdu pošlapávají a postupně ji zhutňují.

Při zalévání jabloní je třeba mít na paměti, že silné zalévání negativně ovlivní vývoj těchto stromů.Obvykle během letní sezóny stačí několik zalévání.

Neměla by se opomenout ani preventivní opatření, která pomáhají předcházet vzniku nemocí:pravidelné vykopávání ornice, roční bělení kmene stromu, mulčování, včasný sběr zralých a padlých plodů, odstraňování sušených listů ze země ].Koneckonců, s náležitou péčí, stromy jabloní odrůdy Amber přinášejí vyšší výnos.

Nemoci a škůdci

Odrůda Amber není prakticky vystavena různým škůdcům a chorobám.Avšak v deštivých letech jsou stromy často napadeny chrastou.Aby se tomu zabránilo, musí být přijata preventivní opatření.

Za tímto účelem se jabloně vysazují ve vyvýšených oblastech, aby se zajistilo, že na stromech nebudou suché a zahušťující větve.Kromě toho bymělo zajišťovat dobré větrání i režim osvětlení .Neméně důležitá je také výživa - nepotřebujete překrmovat rostliny minerálními hnojivy.

Pokud je jabloň stále infikována strupou, je třebaočistit větve listů, na nichž se objevily stopy nemoci .

Jako prostředek k boji proti němu se používají různé chemikálie „Skor“, „KhOM“ a „Polykhom“.

Amber je řada lahodných, šťavnatých jablek.Mohou být použity nejen v celém rozsahu.Dělají džemy a džemy, připravují džusy a lahodné kompoty.Jsou ceněny pro svou příjemnou sladkokyselou chuť a vysoký výnos po několik desetiletí.