Stará francouzská odrůda - hrozny Chardonnay

Chardonnay (nebo Chardonnay) -odrůda bílých hroznů , široce používaná při výrobě vína pro výrobu bílých vín.

Jedna z nejobvyklejších odrůd na světě, která roste v Evropě a Asii, Severní a Jižní Americe, Austrálii, Jižní Africe - a všude od šťávy z hroznů Chardonnay získávají skvělá bílá vína.Mohou být šumivé a „tiché“, různých sil, s velmi širokou škálou chutí.

Hrozny Chardonnay jsou jednou ze tří odrůd, z nichž se vyrábí skutečné francouzské šampaňské.

Vlasti - Francie, historické provincie Burgundsko a Champagne.Z pohledu odborníků má víno každé z těchto oblastí svůj vlastní charakter a je velmi snadné odlišit Chardonnay od chladného šampaňského a teplejšího Burgundska.

Kromě Francie je tento hrozen milován a všeobecně pěstován v severní Itálii, dalších zemích západní a východní Evropy.Téměř každá vinařská oblast má plantáže hroznů této odrůdy.

Ve Spojených státech amerických v Kalifornii si mezinárodní plantáže hroznů Chardonnay a kalifornského vína získaly mezinárodní uznání.

Mezi známými odrůdami vína stojí za zmínku také Merlot, Malbec a Sangiovese.

Hrozny Chardonnay: popis odrůdy

Chardonnay patří mezi bílé odrůdyhrozny.Bobule světle zelené barvy, když dozrávají, mění barvu z chladnějších (namodralých) odstínů na teplejší, zlaté.

Mezi bílými odrůdami jsou také oblíbené Lancelot, Bianca a Husayn Bely.

Občas na světle zelených plodech můžete vidět hnědé skvrny, jako pihy.V horkých zemích mohou zralé shluky Chardonnay získat jasně žluté a oranžové odstíny.

Kartáč je poměrně hustý a může mít válcový nebo kónický tvar.Noha parta je lignifikovaná. Průměrná hmotnost svazkuje od 90 do 100 gramů.

Bobule jsou kulatého tvaru, s hustou kůží a charakteristickou vůní.Často pokryté matným voskovým povlakem.Obsahuje 2-3 semena.

Listy jasně zelené barvy, s dobře značenými žilami.Spodní strana plachty je světlejší, lehce pubertální.Na spodní straně vypadají žíly mnohem výrazněji než na horní straně.Na podzim hroznové listy této odrůdy rovnoměrně zžloutnou a zbarví do citronové barvy, často se suchými okraji.

Typicky se list skládá z pěti laloků končících podlouhlými trojúhelníkovými denticles.Na okraji listu je také řez s malými zuby, trojúhelníkový nebo mírně zakřivený.

Foto

Jasněji s hrozny Chardonnay lze nalézt na níže uvedené fotografii:

Původ

Variety Chardonnay, jak vědci objevili, je výsledkem přirozeného křížení odrůd Pinot Noir a Gué Blanc.

Vlastnosti

Variety Chardonnayvelmi dobře snáší zimní mrazy, ale vykazuje vysokou citlivost na jarní mrazy.

Neobávají se ani mrazu Aleshenkin Dar, Rumba a senátor.

Na začátku jara, kdy pupeny začínají rozkvétat, se doporučuje přijmout další opatření k ochraně vinné révy před mrazem.

V létě, během horka, keře často potřebují další zalévání.Kapkové zavlažování se osvědčilo nejlepším způsobem.

Obecné pravidlo pro výsadbu keřů této odrůdy: v regionech s chladným podnebím by měla být výsadba častá a relativně hustá a v relativně horkých oblastech by se keře vysazovaly dále od sebe, tj. Hustota by měla být nízká.

Období vegetacetrvá 138 - 140 dnů.

Nemoci a kontrolní opatření

Větrné počasí, nízké teploty na jaře a deště na začátku léta mohou vést k úniku květin a vaječníků.

Odrůda vykazuje střední odolnost vůči oidiu a plísním.

Pro prevenci hroznových chorob , které se šíří podmáčením, se doporučuje pěstovat hrozny v dobře větraných oblastech.

Nezapomeňte na prevenci nemocí, jako je anthracnosa, chlorosa, bakterioza, zarděnka a bakteriální rakovina.Čas, který zabírají, pomůže zachovat samotné rostliny i plodiny.

Tvar křovin hraje také velkou roli, ale liší se podle oblasti.

Vína,získané z hroznů Chardonnay, mají velmi rozmanité chuťové vlastnosti a vůně.Pro chuť a vůni vína jsou velmi důležité tyto vlastnosti:

  • počasí a klimatické podmínky růstu;
  • povaha půdy;
  • výrobní technologie;
  • období stárnutí.
Chardonnay se doporučuje podávat chlazené na stůl o teplotě 10˚ ± 2˚C.Dobře se hodí pro libové maso a drůbež, mořské plody, čerstvé zeleninové saláty a většinu dezertů.

Chuť hroznů Chardonnay má jemné ovocné tóny.Mezi nimi lze rozlišit tóny citrusů, zelených jablek, citronů.Stárnutí v dubových sudech přidává do kytice odstíny lískových oříšků a vanilky.Odrůdy čokolády, Romeo a Ruta se také mohou pochlubit neobvyklými odstíny chuti.