Tajemství, která pomohou správně ukládat mrkev v lednici tak, aby nezmizela a nezhoršovala se

Mrkev je nejoblíbenější a nejzdravější zelenina na světě.Tato kořenová zelenina má příjemnou chuť a je také plná mnoha vitamínů a minerálů, které mají příznivý vliv na lidské zdraví.

Mrkev je jednou ze zeleniny, která se vyskytuje téměř v každém pokrmu po celý rok.Jak zachránit mrkev na zimu?Odpověď je zajistit správné skladování doma v zimě (o nejlepších způsobech skladování, pravidlech pro kopání a přípravu zeleniny, přečtěte si zde ).

Vlastnosti konstrukce

Aby se mrkev dala do chladničky, je důležité ji třídit. K dlouhodobému skladování domu v bytě jsou zasílány pouze ty plody, které jsou celé, zdravé a dobře vyzrálé (o tom, které typy mrkve jsou nejlepší pro dlouhodobé skladování v zimě, přečtěte si zde ).

Po třídění mrkve je nutné ji několik dní poslat na temné a chladné místo - do chladničky s nastavenou teplotou a vlhkostí (jak správně skladovat mrkev pro skladování, přečtěte si v našem materiálu )To udrží zeleninu svěží, šťavnatou a zdravou.

Mrkev můžete skladovat při dodržení všech požadavků na přípravu ke skladování i balenípři dodržení určitého teplotního režimu avlhkost.

Další informace o tom, jak připravit mrkev pro skladování na zimu, najdete zde zde.

Jak dlouho to nebude?

Jak dlouho zůstane mrkev, zůstane čerstvá, pevná a zachová si všechny své vlastnosti, závisí na tom, jak bude v lednici nebo mrazničce, a jaká opatření se k tomu budou dodržovat.

Poznámka. Kořenové plodiny by se neměly mýt před odchodem do chladničky, pak zabalení do polyethylenu bude trvat asi 1–2 měsíce, ale pokud se umyjí, bude doba skladování omezena na 1–2 týdny (v jaké formě)je lepší uchovávat mrkev v zimě - umyté nebo špinavé, a také jak to udělat, přečtěte si zde ).

„Korejština“

„Korejská“ mrkev je čerstvě nastrouhaná zelenina na speciálním struhadle, načež se k této hmotě přidá červená paprika, ocet, sůl a cukr podle chuti.a potom se nalije horkým rostlinným olejem.

Jak dlouho lze korejskou mrkev skladovat?Vzhledem k tomu, že neobsahuje jedinou složku podléhající zkáze, naznačuje to, žese salát rychle nezhorší a nebude zdraví zdravý.

Kromě toho, po přípravě, trvanlivost korejské mrkve v lednici před prodejem po dobu asi jednoho dne.To je nezbytné, aby byl produkt podán infuzí.Jak dlouho je tedy „korejská“ mrkev uložena?Po dokončení celého procesu vaření není tato doba delší než dva týdny.

Vařené

Pokud vaříte mrkev, zelenina budebýt kompletně hotovým výrobkem, což má za následek schopnost rychle se zhoršovat.Jak dlouho lze vařenou zeleninu uchovávat v lednici a vůbec se uchovává?Ano, ale podle standardů by tato doba neměla přesáhnout dva dny.Při skladování po více než požadované období se mrkev začíná zhoršovat, což se projevuje měkkostí a potahem sliznice.

Čerstvě vymačkaná šťáva

Mrkvová šťáva je bohatá na keratin - posiluje ochranné vlastnosti lidského těla , je proto užitečná pro dospělé i děti.Výroba šťávy doma je dostatečně snadná, pokud máte odšťavňovač nebo mixér.Jak dlouho mohu nechat čerstvě vymačkanou mrkvovou šťávu?Protože nemá datum exspirace, mělo by být spotřebováno ihned po přípravě.

Pokud bylo přesto nutné skladování, což je krajní případ, nalijte čerstvou šťávu okamžitě do nádoby a vložte ji do chladničky.

Příprava

Chcete-li mrkev skladovat po celou zimu doma, vložte ji do zvláštních zeleninových krabic do spodního oddílu chladničky nebo do mrazničky. Kořenová plodina by měla být přednostně vybrána jako čerstvá a celá(jak lze mrkev udržet čerstvou až do jara zde ).

Reference. Nejoptimálnější skladovací teplota je konstantní teplota od 0 ° C do 10 ° C a je také vyžadována zvýšená vlhkost.

Jsou-li tato dvě kritéria splněna, doba skladování zeleniny je v dřevěných nebo plastových bednách od 2 měsíců do roku.

Je třeba mrkev před uskladněním před skladováním umýt, nebo ne?Ano, ale poté je nutné kořenovou plodinu několik hodin uschnout a pak ji zabalit do plastových sáčků. Teplota skladování v takovém čerstvém prostoru je optimální až do 6 ° C.

Aby bylo možné kořenovou plodinu skladovat v mrazničce s teplotou od -18 ° C do -23 ° C a ještě lépe do 35 ° C, musí být zpracována.

Je nutné prát?

Udržování zeleniny v lednici umyté nebo bezprostředně ze zahrady je sporným problémem, který si každý vybere sám (jak mrkev, umytá nebo špinavá, lze nalézt v zde ).Takové úložiště má pozitivní a negativní stránky.

Pozitivní:

  1. Opláchnutí kořenové plodiny před nečistotami vám umožní vidět všechny vady na něm, čímž se rozdělí na dobrou mrkev - bude po dlouhou dobu uložena v lednici a poškozena -budou spotřebovány jako první.
  2. Při mytí mrkve se nevymyjí pouze nečistoty, ale také všechny mikroorganismy na něm přítomné, které snižují trvanlivost a poškozují kořenovou plodinu.
  3. Po dlouhou dobu skladování - umytá mrkev je snáze vidět a třídit dobré od těch, které se začínají zhoršovat.

Negativní:

  1. Pokud je výnos vysoký, je to poměrně časově náročný proces, který zabere spoustu času, protože nejprve musíte umýt celou kořenovou plodinu a potévyžaduje se však dlouhá doba sušení, aby se zabránilo předčasnému znehodnocení.
  2. Určitě skladujte umytou mrkevpodmínky, jmenovitě speciální plastové nebo dřevěné bedny, jakož i různé koše, přičemž se vždy zabrání kontaktu umyté mrkve s nemytou zeleninou.

To, zda lze mrkev před uskladněním omýt, je podrobně popsáno v v samostatném článku.

Jak je to v pořádku?

Oloupané

Aby byla loupaná mrkev čerstvá při teplotě 2 ° C až 6 ° C během dne, je nutné ji řádně zabalit.

Doporučení. Můžete použít smršťovací fólii nebo polyethylen a poté zelenina zůstane v původním obrazu bez ztmavnutí, rozpadu a vadnutí - při zachování přínosu pro lidské tělo.

Strouhaný

Je třeba dodržovat všechny doporučené podmínky, aby mrkev zůstala v reprezentativním způsobem, aniž by ztratila všechny své prospěšné vlastnosti, mnohem déle. Oloupejte mrkev, opláchněte, osušte a nastrouhejte.

Zabalte strouhanou kořenovou zeleninu do polyethylenu nebo vakuového sáčku a odešlete ji do mrazničky.Zde můžete nastrouhanou mrkev na dlouhou dobu zachovat a je to polotovar pro některá jídla, zejména polévky a saláty, což je v zimě velmi výhodné.

Strouhaná mrkev.Jedna z metod dlouhodobého skladování:

Bez zmrazení

Pro uchování zeleniny bez zmrazení je nutné vybrat nejčerstvější a přerostlé ovoce.Jemně a krátce ořízněte vrcholy, aniž byste poškodili vrchol kořenové plodiny. Pokud je mrkev mokrá, pak suchá.

Má se za to, že ti mrkevkterý ulpívá na zemi, vydrží mnohem déle, pouze nečistěte zemi něčím pevným, aby nedošlo k mechanickému poškození, které by vedlo k předčasnému poškození.

Pozor! Nedoporučuje se udržovat kořenovou plodinu u ovoce, které produkuje ethylen, jako jsou jablka.

Tento plyn vystavuje kořenovou plodinu rychlému uschnutí.Zelenina zabalte do polyethylenového nebo plastového obalu a odešlete ji do spodní krabice chladničky.

Jak udržet čerstvou mrkev v bytě bez zmrazení:

Aby nedošlo k pomalému a ne ochabnutému

Mrkev, která je v chladničce, jako určitáteplota, jakož i zvýšená vlhkost , což je velmi důležitý detail.Teplota by měla být od 0-2 ° C do 6-8 ° C a vlhkost by neměla přesáhnout 90-95%.

Nejsou-li tyto podmínky splněny, může mrkev začít vyklíčit, stát se měkkou a nevhodnou pro další použití, protože ztratila chuť a zdravé vlastnosti.

Sklizeň na zimu

Spodní zásuvka chladničky je nejlepším místem pro skladování ovoce a zeleniny. Zde se nachází správná teplota pro udržování.Zelenina je třeba třídit podle typu a velikosti, zabalit několik kusů do polyethylenu současně, uvolnit přebytečný vzduch a pevně uvázat.

Pro snadné použití se doporučuje vakuové sáčky.Proč je velmi důležité dodržovat správné teplotní podmínky a vlhkost - aby nedošlo ke ztrátě užitečnosti a hnilobě mrkve.Kromě uvedených možnostímrkev může být zabalena do několika vrstev papíru.

Další informace o skladování mrkve v zimě ve strouhané, vařené formě, celé a bez zmrazení, viz tohoto článku.

Tajemství a triky

  • Je zbytečné uchovávat nějakou zeleninu s ovocem v jedné krabičce, aby se zabránilo uvolňování ethylenu, což následně vede k poškození chuti kořene.
  • Pokud je třeba v chladničce uložit velkou dávku mrkve a zabránit klíčení vrcholů, měli byste snížit kořen o 1–2 centimetry.
  • Během svátků někdy není dost času na přípravu velkého slavnostního stolu, ale musíte mít čas na přípravu mnoha jídel, a tak, aby byli čerství, protože předem připravili ingredience, existuje jednoduchý způsob skladování mrkve.
    Poznámka. Oloupaná mrkev by měla být umístěna v plastové krabičce s čistou studenou vodou - v tomto případě bude mrkev trvat 3-4 dny.Pokud často měníte vodu - může stát po dobu jednoho týdne.
  • Předmyté a loupané mrkve můžete každý zvlášť zabalit do fólie nebo papíru tak, aby nepřicházely do styku s jinou zeleninou.

Varování

Musí být dodrženy podmínky pro výběr a přípravu mrkve:

  1. Je nutné nejprve vybrat pro skladování.optimální kořenová plodina podle typu, velikosti a stavu.Nedodržení těchto počátečních opatření může být předzvěstí rychlého znehodnocení zeleniny.
  2. Povinná příprava mrkve před odesláním do Portugalskaskladování.K mytí, čištění nebo čištění špíny z kořenové plodiny obecně, k uskladnění nebo sekání, jakož i nastrouhané - si každý vybere sám sebe, pokud jde o pohodlí a délku trvanlivosti.Lehněte si do plastového sáčku a současně uvolněte veškerý vzduch, který chcete uvázat.Odeslat do skladu v dolní krabici na zeleninu nebo mrazák.

V létě lze mrkev na trhu vždy najít čerstvá a domácí pouze ze zahrady bez postřiku škodlivými látkami.V zimě lze mrkev nalézt na regálech supermarketu přivezeného z kopce a není známo, za jakých podmínek rostl a jak byl posypán škůdci a rychlým růstem na prodej ve velkém měřítku.

Aby se zabránilo spotřebě dovážené zeleniny, je proto velmi vhodnéskladovat čerstvou mrkev ze zahrady na zimua mrkev doma v bytě skladovat po dlouhou dobu ve vlastní lednici.

Dnes je velmi výhodné a užitečné, když můžete získat zimní zeleninu z chladničky v zimní den a přidat ji do své oblíbené polévky nebo jiného jídla.Výše uvedené tipy vám pomohou zachránit nejen mrkev, ale také řepu a další kořenové plodiny na zimu.