Tato jablka jsou milovaná po celém světě - Jonathan

Tato růžová jablka jsou známá po celém světě.

Sladká chuť vanilkového krému, jemná vůně a hladká lesklá slupka odlišujeJonathanod ostatních odrůd.

Vyrábí se v obrovských objemech, což z něj dělá častého hosta na našich regálech.

Mnoho výrobců si vybírá tuto zvláštní odrůdu pro své šťávy a džemy kvůli své chuti.Jabloň Jonathan, její úplný popis a fotografie - v našem článku.

Jaký druh druhu?

Jonathan je odrůdastředního podzimního zrání .

Nazývá se jiným způsobem:Horoshavka zima, zima červená, Oslamovskoe.

Jabloně této odrůdy jsou oblíbenéna severním Kavkazea na územíUkrajiny .V teplém podnebí a mírných zimách se jablkům daří zrát.

Pro severní šířky tyto stromynejsou dostatečně odolné- dřevo zamrzne.Jonathan je dobrý pro výrobu jablek vprůmyslových objemech.

Podzimní odrůdy zahrnují: dezert Petrova, dlouhý (Kitayka), Zhigulevskoe, Imrus, Calville Snow, Koberec, Předpoklad, Mladý přírodovědec, Dárek pro zahrádkáře, Pepin Saffron, Čerstvost, Rock, Ural, objem, Baterka.

Znečištění

Jabloň Jonathan jesamooplodná , ale bez opylovačů bude výnos horší.

Jako opylovači jsou vynikající tyto odrůdy: Mekintosh, Melba, Simirenko, Renet champagne, Welsey, Idared.

Umístěte jednu z těchto odrůd vedle jabloně Jonathan, pokud neroste na sousedním pozemku.Pokud není možné zasadit blízké stromy těchto odrůd, pomůže to i roubování korun.

Další trik:v koruně můžete v květu přivázat kvetoucí větve vhodné odrůdy do vodní nádoby.

Popis odrůdy Jonathan

Zvažme samostatně vzhled jabloně a ovoce.

Velikost dospělých stromůje průměrná , koruna má dost kulatýširoký tvar, rozprostřený .Větve sahají od kmene v tupém úhlu, hustota koruny je střední.

Větve pod váhou zralého ovoce se obvykle opírají.Listy jsou středně velké, na okrajích mírně zvlněné, povrch listu je matný.Hustá puberta listů dává koruně namodralý nádech.

Plody jsou středně velké, kůže je hladká a lesklá. Průměrná hmotnost jablka je 100 - 150 gramů. Hlavní barva kůže je zelená, červenání je temně červené a někdy pokrývá celý povrch ovoce.

Kůže je velmi tenká, ale hustá a dobře chrání ovoce před mechanickým poškozením.Jablka si po dlouhou dobu udržují atraktivní vzhled a jsou vhodná pro přepravu.

Harvest Pulpplody jsou bílé se nazelenalým nádechem, ve zralých jablkách - světle žluté.Vse jemná a sladká chuť téměř neliší v kyselosti.

V pětibodové stupnici získal Jonathan4,5 bodu .Jablka jsou dobrá jak v čerstvé formě, tak pro výrobu kompotů a džemů.V průmyslovém měřítku se často používají k získání práškových surovin a jako víno.

Fotky








Historie výběru

Tato stará odrůda jablek Jonathan k nám přišla zSeverní Ameriky ], kde byl chován na začátku 19. století chovem jabloníAesopaSpitsenburg(v současné době není populární).

Podle druhé verze je odrůda pojmenována poJonathan Hingle .Jeho manželkaRachel Hingleyvyvinula novou odrůdu z místní odrůdy Connecticutu, která se používala při výrobě jablečného moštu.

Na základě materiálu Jonathan bylo vyšlechtěno více než čtyřicet odrůd, mezi nimi takové oblíbené jakoJonagold, Jonared, Prime, McFreea další.

Region přirozeného růstu

Počáteční šlechtitelské práce s materiálem byly provedenyv Ohiu (USA) .Klima státu je velmi mírné , v zimě teplota zřídka klesá pod -1 stupně, léta jsou horká.

Proto tyto jabloně netolerují mrazivé zimy, potřebují klima blízké původní oblasti růstu.

Od roku 1954jsou jabloně Jonathan na celém územíUkrajina .Na územíRusko roste pouze naseverním Kavkaze .

Pro pěstování v uvedené oblasti jsou rovněž vhodné tyto odrůdy: Golden Delishes, August, Papiroka, Robin, Bellefleur Kitayka, Yandykovskoe, Starkrimson, Spartan, Prima, Uslada, ) Jih, Quinti, Korea, Skořice nová, Úžasná.

Výnosy

Jablonějsou rychle rostoucí , výnosplodiny ve věku 6 let , zřídka ve 4–5.Asi třetina ovoce je svázána (s volným opylením).Každý rok roste produktivita;mladé jabloně dávajíasi 20 kg ovoce.

Stromy, které dosáhly věku 10 let nebo více, poskytují roční výnos30–40 kilogramů.

Jednotlivé vzorky překonávají rekord s výtěžkem300 - 400 kg!

Čas sklizně jeod poloviny září do poloviny října. Jablka Jonathan mohou být skladovánaaž do březnaza předpokladu, že jsou skladována ve zvláštních sklepech, ale často se uvolňují a zakrývají skvrnitou hořkou vrstvou.

Jonathan byl držen v ledničceaž do poloviny května.

Optimální skladovací teplota je 2–3 stupně nad nulou.

Nejlepší je uchovávat jablka na paletách, která jsou navlhčena před odesláním do chladničky.

Při obsahu vlhkosti 90 - 95%plody zůstávají šťavnaté a neztrácejí pružnost pokožky.

Čím vyšší je teplota skladování, tím dříve ovoce dozraje, takže pokud si chcete ponechat jablka do jara, vyberteskladování vchladné podmínky.

Pokud musí jablka dozrát v zimě nebo brzy na jaře, je možné skladování mimo chladničku na zvláštních paletách.

Výsadba a péče o rostliny

Odrůda je ideální pro pěstování v soukromé zahradě a pro hromadné výsadby pro komerční použití.

Před výsadbou jabloní této odrůdy na vašem webuse ujistěte, že ve vaší oblasti je mírné podnebí .

Zima s teplotami pod -15 stupňů bude nepříznivá pro rostliny odolné proti mrazu.

V severních regionech se období sklizně posouváze září do konce září.

Je lepší koupit sazenice Jonathan ve zvláštních školkách.

Optimální velikost sazenic je 80 centimetrů.

Nejlepší čas na výsadbu je jaro , ale ne dříve než v polovině konce dubna.

Jabloň Jonathan Gold při výsadbě přistál ve vzdálenosti 3 metrů od sebe.

Mladé sazenice potřebují ochranu před spalujícím sluncem a větrem- stínujte je větvemi nebo tkaninou.

Strom se dobře vyvíjí při dostatečném slunečním světle, nemá rád stínování.Půda je výhodnáhlinitá nebo písčitá hlinitá. ​​

Pokud plánujete ze svého jabloně sklízet dostatek plodin, ujistěte se, že je půda čerstvá. Na chudé půdě se jablka zvětšujía na větvích nebudou dobře držet.

Pokud země, na které Jonathan roste, není dostatečně úrodná, je nutné se živit.Během období suchadalšízalévání.

Povinné jarní prořezávání jabloní.Řezané jabloně nakoupené ve školce teprve ve druhém roce.

Onemocnění a škůdci

Odrůda je prakticky imunní vůči chrastě, nemůžete se této choroby obávat.Hlavními problémy odrůdy Jonathan jsouzmrazení lesních dřevamúčnatky .

Zmrazené staré dřevo způsobuje strupovitost a rez, protostrom navíc při předpovídání chladných zim navíc dodatečně zahřívá.

Dobře se hodí provázání kmene jehličnatých větví a rákosí.

Plísňový prach vás může úplně připravit o úrodu , proto je nezbytná povinná prevence tohoto plísňového onemocnění.

Pomáhápostřikovat fungicidy(doporučená frekvence 3krát během léta).Krmením rostlin potašovými a fosfátovými hnojivy způsobíte, že strom bude silný a imunní vůči chorobám.

Jabloň bude odolnější vůči plísním a včasnému, ale mírnému zalévání.

Pokud na jabloních zjistíte příznaky infekce, pomoztepostříkat chlorid měďnatý, roztok manganu, mýdlový roztok uhličitanem sodným.

Četnost takového postupu jejednou za 3–4 dny , dokud nejsou zcela odstraněny příznaky nemoci.

Pokud se rozhodnete pěstovat jabloně Jonathan, krásné velké ovoce bude hodnou odměnou.

Za určitých podmínek pěstování vytvoří váš jablečný sad pro mnohé hojnou úrodulet.

Podívejte se na video o padlí a jak se s ním vypořádat.