Teplý sklep není problém: jak udržet mrkev po dlouhou dobu?

Mnoho letních obyvatel má zájem o to, jak ukládají mrkev v teplém suterénu.Mrkev je oblíbená zelenina, jejíž výhody jsou známy nejen dospělým, ale i dětem.Z toho můžete vařit polévku, druhé jídlo a dokonce i pečivo.

Mrkev je dvouletá bylina patřící do čeledi celerů.Na výšku dosahuje 30 cm, má dvakrát a třikrát rozkvetlé listy.Řapíky mohou být vynechány.Květiny se shromažďují v deštníku a semeno dvou semen působí jako ovoce.

Užitečné vlastnosti této zeleniny

Mnoho zahrádkářů, jako je tato užitečná zelenina, zejména její kořeny, jsou velmi cenné - mají hodně vitamínu A.Mrkev je vhodná pro výrobu salátů nebo konzervovaných potravin na zimu ..Je lepší pěstovat na zahradě - takže s jistotou budete vědět, že v zelenině nejsou žádné přísady.

Tato zelenina obsahuje vitamíny různých skupin - existuje karoten.Taková látka, která se dostává do lidského těla, se stává vitamínem A. Mrkev obsahuje bílkoviny, uhlohydráty, minerály a také železo, draslík, fosfor, měď, kobalt, fluor, zinek, nikl, jód.Existují také éterické oleje, které způsobují neobvyklý zápach.

U mrkve existuje beta-karoten, který příznivě ovlivňuje funkci plic.Pomáhá také posilovat sítnici.

Vhodnost pro dlouhodobé skladování

Ne všechna mrkev je skladována - letní obyvatelé se zkušenostmi o tom vědí.Skladování závisí nejen na druhu, ale také na podmínkách, za kterých byla zelenina pěstována, jak byla plodina sklizena a připravena ke skladování.Například pozdější odrůdy nemají čas na akumulaci velkého množství vlákniny a cukru - jsou skladovány horší.

Následující odrůdy jsou nejoblíbenější a vhodné pro dlouhodobé skladování:

  • Zima. Středoevropský druh, který byl držen po dobu 12 měsíců.
  • Chantane. Sladká kořenová zelenina se světlou vůní.Skladováno po dobu 10 měsíců.
  • Nantes. Brzy - mrkev - kořenové plodiny se skladují až 10 měsíců.

Je možné ušetřit v teplém podzemí?

Určitě možné.Ale na to budete muset připravit suterén od jara.Musíte jej očistit od zbytků a zbytků potravin.Často se používá bělidlo - s tímto roztokem je místnost ošetřena po obvodu 2 měsíce před položením zeleniny.

Poté je sklep odvzdušňován a bělen malým množstvím síranu měďnatého.Pokud je na stěnách plíseň, musíte suterén vysušit pomocí uhlí zahřátého na pánev.Skvrny je třeba ošetřit roztokem alkoholu a kyseliny salicylové.

​​

Ve sklepě by měly být dvě přihrádky - jedna sloužící k ukládání ovoce a zeleniny a druhá k nakládacím okurkám. Bv zimě by teplota neměla být nižší než 1 stupeň .

Důležitou podmínkouje, že sklep musí být osvobozen od produktů, které začínají hnilobou a zhoršují se, aby bylo možné zabránit škodlivému účinku na plodinu jako celek.

Metody a tipy

Chcete-li vybrat nejlepší metodu pro skladování mrkve ve sklepě, podívejte se na tyto metody:

  • Pomocí vlastních rukou můžete vytvářet krabice z lepenky nebo dřevěných desek.Neměly by mít otvory, ale jsou uzavřeny víky.Mrkev bude tedy pokládána opatrně, zakryta víkem a umístěna do suterénu ve vzdálenosti 15 cm od zdi.Krabice můžete umístit na speciální stojany - vlhkost ze stěn se do nich nedostane.Tato metoda je považována za kompaktní, protože v několika zásuvkách se snadno vejde asi 20 kg zeleniny.
  • Mrkev můžete ukládat do sklepa pomocí cibulových slupek.Za tímto účelem se slupky ukládají do velkých pytlů, do kterých potom mrkev ukládají.Role plevy umožňuje zabránit zelenině před vlhkostí a zabránit množení škodlivých mikroorganismů.Pytle musí být pevně uzavřeny a poté nasazeny na palety.
  • Dalším dobrým způsobem skladování je použití jehličnatých pilin.Kořenové plodiny jsou posypány pilinami, které se získávají z jehličnatého dřeva.Jehly obsahují speciální látky, které budou chránit mrkev před hnilobou a nemocemi.Zelenina se vloží do vhodného kontejneru, piliny se nalije na vrchol - krabice nelze umístit blízko k podlaze nebo ke stěnám.
  • Pomocí písku a beden můžete ukládat mrkevdost dlouho.Jen nalijte písek do vrstev a položte zeleninu do šachovnicového vzoru.Takže každá mrkev bude mít svůj vlastní obal.Pro více informací o tom, jak ukládat mrkev v písku, viz zde.
  • Mokrý písek a křída lze smíchat a výsledné složení se vloží do dřevěné krabičky.
    Mrkev je položena tlustými konci nahoru - tímto způsobem můžete ušetřit nejen čerstvost, ale také chuť.
  • Kapalný roztok křídy se používá ke zvlhčení všech kořenových plodin jednotlivě.Po usušení a položení pro následné skladování.Prášek posypaný mrkví - pro zpracování potřebujete 200 gramů křídy.Taková směs neumožňuje množení mikrobů.
  • Tekutý jíl je nejšpinavější metodou konzervování mrkve.Každá kultura se ponoří do roztoku, poté se vysuší a vloží do krabic nebo jiných nádob.
Další účinné způsoby skladování mrkve lze nalézt v následujících článcích na našich webových stránkách:

Pokyny

Chcete-li tuto zeleninovou plodinu uchovat, postupujte přesně podle pokynů:

  1. ) Připravte suterén.Vyčistěte jej ze starých produktů a dezinfikujte.Chcete-li to provést, odstraňte z místnosti všechny produkty a další věci a poté vyčistěte strop, podlahu a stěny a ošetřte je síranem měďnatým s přídavkem vápna.V případě potřeby použijtedruhá vrstva.
  2. Vytvořte police, které se nehodí na podlahu nebo zeď.Můžete použít listy z překližky nebo dřevěných desek.Je důležité je upevnit nejméně 20 cm od podlahy, aby se do zeleniny nedostala vlhkost.
  3. Najděte a připravte vhodné krabice na skladování mrkve.Můžete si je vyrobit sami z dřevěných desek nebo použít hotové, které si můžete koupit na trhu.
  4. Vyberte jednu z vhodných metod skladování.
  5. Mrkev pečlivě umístěte v souladu se všemi pravidly, aby si zachovala všechny své vlastnosti.
  6. Pravidelně navštěvujte suterén, abyste mohli řídit proces skladování a v případě potřeby přijmout opatření k zachování plodiny.
  7. V případě potřeby stačí jít do suterénu a chytit tolik mrkve, kolik potřebuješ.

Možné problémy

Chcete-li zastavit vývoj nemocí, můžete rozložit krabice na zeleninu se sphagnum, mechem, loupanou cibulkou a hoblinami borovic.Jejich vlastnosti zabraňují rozvoji plísní.Pokud některým způsobem nedodržíte technologii skladování, nelze mrkev skladovat dlouhou dobu.

Musíme jednat v souladu s pravidly a pokusit se zkontrolovat stav mrkve po celé období- ukáže se včas, aby zastavil vývoj chorob a dalších problémů s plodinami.

Podobná videa

V tomto videu můžete také zjistit, jak správně ukládat mrkev v suterénu:

Závěr

Souhrnně to stojí za toVšimněte si, že mrkev je užitečná a nezbytná zelenina, kterou by měli konzumovat nejen dospělí, ale také děti.Stačí si vybrat nejlepší způsob skladování, který použijete ve svých pokrmech po celý rok.