Tipy pro domácnosti - co lze připravit z kukuřice na klasu

Kukuřice je lahodný výživný produkt používaný jako hlavní složka bohatého seznamu jídel.Chcete-li potěšit vaše hosty, rodinu a především sami sebe, musíte vědět, jak správně vařit kukuřici a jaká jídla si zaslouží pozornost.Níže jsou uvedeny nejlepší kukuřičné klasy.

Popis a užitečné vlastnosti zeleniny

Kukuřice je jediným zástupcem svého druhu, který patřírodině obilovin.Je považován za jeden z nejpopulárnějších výrobků na světě: používá se k výrobě léčiv, papíru, lepidla a dokonce i výbušnin.

Ale hlavní směr, kterým je kukuřice prakticky bezkonkurenční, je samozřejmě vaření.Kukuřice se používá k výrobě chleba, popcornu, kukuřičných vloček, obilovin atd. Produkt je vařen, smažen, konzervován, marinován a mnoho dalších (o tom, co lze připravit z konzervované kukuřice, přečtěte si zde ) Zrna kukuřice jsou bohatá na vitamíny (E, D, K, PP, B1, B2) a kyselinu askorbovou.Kukuřičné klasy jsou také bohaté na užitečné stopové prvky: soli draslíku, fosforu, železa, mědi a niklu.

Kukuřice magicky ovlivňuje lidské tělo:

  • Čistí krev toxinů, radionuklidů, vylučuje toxiny z buněk.
  • Corncobs jsou vynikajícím nástrojemzpomalení procesu stárnutí, prevence rakoviny a srdečních chorob.
  • Kukuřice zpomaluje proces kvašení a hniloby ve střevech.
  • Kukuřice díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin pomáhá snižovat špatný cholesterol, normalizovat metabolismus a zlepšit vstřebávání potravy.
  • Výrobek normalizuje hladinu cukru v krvi.
  • Kukuřice je užitečná pro ženské tělo: usnadňuje průběh těhotenství, bolestivé menstruace a menopauzy.
Kromě mimořádně velkého počtu užitečných vlastností má kukuřice některé kontraindikace: lidé, kteří trpí peptickým vředem v akutním stádiu, mají sklon ke srážení krve a špatnou krevní srážlivost, mají odmítnout kukuřici.

Nejlepší recepty

Přinášíme vám recepty k přípravě různých pokrmů, které lze připravovat na základě klasů čerstvé kukuřice.

Mexická

Horká horká svačina vyrobená z vařené kukuřice, která nikoho nenechá lhostejným.

  1. Vařte několik mladých středních kukuřičných klasů.Nejprve musí být cobs očištěny od antén a listů.Ty jsou rozloženy na dně a podél stěn hrnce k vaření (je lepší zvolit hluboký, široký, tlustý).Pak jsou klásky položeny na pánvi.Shora jsou pokryty listy a anténami naplněnými vodou.

    Cobs by měly být vařeny na nízkém ohni po dobu 20-40 minut (trvánívaření závisí na rozmanitosti kukuřice).Připravenost kukuřice se kontroluje jednoduše: je třeba sekat uši vidličkou a jemně oddělit zrno (hotové bude měkké a lehce křupavé).

  2. Po vyjmutí vařené kukuřice z vody ji mírně ochlaďte a píchněte ji na dřevěné špejle.
  3. Namažte každé ucho roztaveným máslem a poté tenkou vrstvou majonézy.
  4. Posypeme kukuřici jemně nastrouhaným parmazánem a předvařeným mexickým kořením.Mexická směs se připravuje ze soli (namočená v limetové šťávě a sušená) a chilli papričky: složky je třeba důkladně promíchat.

Pečené v rukávu

Perfektní zimní stolní jídlo lze připravit pečením kukuřice v rukávu.

Budete potřebovat:

  • kukuřičné klasy - 3–4 ks;
  • česnek - 2 stroužky;
  • máslo podle chuti;
  • byliny podle chuti.

Příprava:

  1. Rozdělte klásky na polovinu.Rozložte každou část máslem a vložte je do pečicího pouzdra.Posypeme bylinkami, vymačkáme česnek česnekovým mačkadlem.
    Důležité. Nezapomeňte do rukávu přidat trochu vody, aby se kukuřice dobře napařila, protože obsahuje malé množství vlhkosti.Jinak může produkt velmi vyschnout.
  2. Připevněte rukáv a řádně jej protřepejte.Poté jej propíchněte na několika místech, aby se vzduch vypustil.
  3. Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů po dobu 1,5–2 hodinyrukáv s kukuřicí.

Grilovaný pikantním olejem

Kořenitou miska lze získat přidáním malé kořenitosti do jemné chuti čerstvé kukuřice.K přípravěbudete potřebovat následující přísady:

  • klasy kukuřice - 4 ks .;
  • máslo - 100 g;
  • parmesan - 200 g;
  • vápno –1/2 citrusů;
  • olivový olej podle chuti;
  • koriandr - 1 čajová lžička;
  • sůl, chilli podle chuti.

Příprava:

  1. Namazané a sušené kukuřičné klasy namažte olivovým olejem a grilovejte (přeměňte je na proces pražení).Každá strana bude trvat přibližně 5 minut.
  2. Uspořádanou kukuřici uspořádáme na talíře a nalijeme na předem připravenou hmotu skládající se z rozpuštěného másla a koření.
  3. Na vrchol posypte jemně nastrouhaným parmazánem.Podávejte s plátkem limetky.

Pečený mladý zeleninový salát

K přípravě lehkého salátu, který může být vynikajícím příkrmem pro grilování,jsou nutné tyto přísady:

  • kukuřičné klasy - 2–3 ks;
  • rajčata - 2 ks;
  • cibule - 1 ks;
  • oliva a máslo, sůl, koření podle chuti.

Příprava:

  1. Uřízněte uši kukuřice a grilovejte je nebo pečte v troubě, dokud se nevaří.
  2. Když se na uších objeví kůra, odstraňte je a namažte máslem.
  3. Odřízněte horní část uší.Přidejte k nim červenou cibuli, nakrájenou na půl kroužky aplátky rajčat.
  4. Salát posypeme kořením, bylinkami (je-li to žádoucí), solí a zalijeme olivovým olejem.

Více o výhodách a metodách vaření kukuřice a také o tom, jaké vynikající saláty se s ní mohou připravit, si přečtěte zde a zde najdete zajímavé recepty na vařenínádobí s kukuřičnými a krabími tyčinkami.

Smažená se slaninou

Recept na kukuřici s voňavou šťavnatou slaninou, kterému nelze odolat , a není nutné připravovat mnoho z tohoto kořeněného a chutného jídlapřísady:

  • kukuřice - 6 ks;
  • slanina - 2 plátky;
  • feta - 120 g;
  • máslo - 3 lžíce.lžíce měkčeného produktu;
  • olivový olej - 1 polévková lžíce.lžíce;
  • černý pepř - 1 l.lžíce.

Příprava:

  1. Gril musí být zahříván na maximum.Poté připravte všechny výrobky na pečení.Nejprve důkladně očistěte kukuřičné klasy a namažte je olivovým olejem, posypte pepřem.
  2. Po zabalení každého ucha do fólie.Gril: 5 minut na každou stranu.Obecně bude proces pečení trvat asi půl hodiny.
  3. Během přípravy klasů můžete začít vařit slaninu a sýr.Smažte proužky slaniny na mírném ohni a nasaďte si papírové ručníky (ponechá to přebytečný tuk).
  4. Poté nakrájejte na malé kostky a smíchejte s dobře změkčeným máslem.
  5. Nechte se připravit na vychladnutí klasů, poté rozetřete smetanovou slaninovou pastou a posypte sýrem.Mňampřipraven!

Smetanová smetana

Neuvěřitelně chutná, jemná a mimochodem, zcela nesietetické jídlo se získává z kukuřice v krémové sýrové omáčce.

Pro jeho přípravu je nezbytné:

  • kukuřičné klasy - 4 ks;
  • zelenina /máslo - každá 1 lžička;
  • mastný krém - 300 ml;
  • Parmesan - 200 g;
  • bujón (zeleninový, kuřecí).

Příprava:

  1. Pečlivě očistěte uši kukuřice z listů a antén, poté nakrájejte na malé kroužky.
  2. Smíchejte máslo s rostlinným olejem a smažte uši (na mírném ohni), dokud se nevaří.
  3. K hotové kukuřici přidejte sůl a pepř.Po nalití vývaru a krému držte pár minut oheň a hmotu míchejte, dokud nezhoustne.
  4. Odstraňte kukuřici ze sporáku, přidejte do ní jemně nastrouhaný parmezán, promíchejte a podávejte.

Letní kukuřičná polévka

Lehká zeleninová polévka - co může být lepší v horkém létě? K přípravě pokrmu budou nutné následující složky:

  • kukuřičné klasy - 5-6 ks .;
  • třešeň - 6 ks;
  • filé z kuřecího masa - 200 g;
  • směs zeleniny (podle chuti);
  • květák - 50 g;
  • sušená bazalka, kořen petrželky, sůl podle chuti.

Příprava:

  1. Oči kukuřice očistěte od listů, knírek a omyjte.Pokud jsou příliš velké, rozdělte je na několik částí.Květenství květáku by nemělo být příliš velké.Rajčata potřebovánajen umýt (budou použity v celém rozsahu).
    Důležité. Pro přípravu polévky je nutné použít pouze nejmladší (mléčné) kukuřičné klasy, protože všichni ostatní prostě nemají čas na přípravu celé polévky.
  2. Vařte silný vývar z kuřecího filé, poté jej přelijte a přiveďte k varu.
  3. Do vývaru vložte zeleninu, kukuřici a byliny.Kukuřičné klasy mohou být hozeny celé, pokud jsou tenké a krátké a velmi jemné.
  4. Po 3-5 minutách přidejte do polévky rajčata a květák, osolte (podle chuti).Polévka by měla být vařena, dokud nejsou připraveny kukuřičné klasy (obvykle ne více než 10-15 minut).
  5. Poté se do polévky přidá vařené kuřecí prsíčko (na kterém se vařila vývar), předem nakrájené na střední kostky.Polévka se podává teplá.

Domácí popcorn

Originální jednoduchý domácí recept na popcorn z kukuřičného popcorn je něco!K jeho přípravě potřebujete pouze kukuřici na klasu, másle a mikrovlnné troubě.

Opatrně rozprostřete každé ucho změkčeným máslem (pokud si přejete, můžete je lehce osolit nahoře, pokud chcete solené popcorn nebo nalít trochu džemu, sladkou omáčku).Poté posuňte uši do mikrovlnky na 3 minuty.Lahodný popcorn je připraven!

V peci s bylinkami

Jednoduchý recept na neuvěřitelně lahodnou aromatickou kukuřičnou misku , k přípravě které potřebujete:

  • greeny (máta, bazalka, kopr, černý pepř) - 1 lžička každé složky;
  • česnek - 2 stroužky;
  • koření - 2 hrách;
  • kukuřice - 2-3 ks;
  • máslo - 50 g;
  • sůl.

Příprava:

  1. Důkladně očistěte kukuřičné klasy listů, knírek a osušte je.
  2. Zeleně (kopr, máta a bazalka) jemně nasekejte pouze listy, smíchejte s kořením (nové koření se rozmělní na prášek, česnek se rozdrví v česnekovém lisu) a nalije se do mísy se změkčeným máslem.
  3. Obalte každé ucho směsí a zabalte je do fólie (ne příliš těsné, aby z fólie mohly vytékat kořeněné šťávy).
  4. Nechte kukuřici „odpočinout“ po dobu 15 minut, aby byla nasycena kořenitou vůní, a poté nechte troubu v předehřáté na 200 stupňů po dobu 45–50 minut.

Vaše pozornost byla věnována mimořádně chutným a snadno vařitelným jídlům s kukuřičnými klasy.Úspěšné kulinářské experimenty a chuť k jídlu!