Tipy pro letní obyvatele: jak a kdy odstranit mrkev z postele k uložení?

Pouze ten, kdo osobně pěstuje plodiny na zahradním pozemku, ví, jak je hezké sklízet bohatou plodinu na konci sezóny.Mrkev je jednou z nejpopulárnějších rostlinných plodin pěstovaných téměř všude.

Abychom si ale mohli užít nádhernou zeleninu a nasycení těla tělem vitamíny v zimě, musíte vědět, jak ji kopat a kdy to udělat.Dále podrobně o všech vlastnostech procesu sběru mrkve ze zahrady a jejího skladování v zimě.

Popis zeleniny

]

Mrkev - kultura je nejen velmi užitečná, ale také docela nenáročná .Dokáže přežít i velmi silné nachlazení.K nejintenzivnějšímu zvýšení výnosů dochází nejčastěji s nástupem podzimu (obvykle do září), kdy průměrná denní teplota rychle klesá.

VAROVÁNÍ : Při teplotě asi 6-8 stupňů Celsia začíná rychlý odtok živin z rostlinných vrcholků do kořenových plodin.Biologická zralost nastává po ukončení intenzivního růstu kultury.

Ale v přítomnosti negativních faktorů prostředí může zralost výrazně zpomalit.

Nejlepší odrůdy,zachování jejich vlastností po celou zimu

Není mnoho odrůd mrkve vhodných pro skladování během zimy (jak vybrat ty nejlepší odrůdy a správně je připravit, přečtěte si v našem článku ).Mezi nejvíce „otužilé“ lze uvést následující:

  • Geranda .Středně velké oranžové plody jsou výborně skladovány v zimě.Mezi nevýhody této odrůdy lze zaznamenat pouze nadměrnou hrubost buničiny, proto kořenové plodiny nejsou vhodné pro stravování v surové formě.
  • Hrubě .Velkoplodá pozdní odrůda, která může přežít až do jara.
  • Kardinál .Odrůda odolná v zimě, která je nejen dokonale uložena, ale také má vynikající chuť.
  • Losinoostrovskaya-13 .Obsahuje velké množství obrázku a je dokonale uložen v zimě.
  • Moskevská zima .Je považován za jednu z nejlepších odrůd pro zimní skladování.
  • For .Dobře uložená odrůda, která je vynikající pro výrobu šťáv.
  • Nantes-4 .Velká rozmanitost pro zimní skladování.Pěstuje se všude.Při vytváření optimálních podmínek skladování může plodina dosáhnout i na jaře.

O dalších vhodných odrůdách ao skladovatelnosti mrkve si můžete přečíst zde.

​​

Kdy je čas sklizně?

Není tak jednoduché izolovat optimální období pro skladování mrkve, protože doba zrání plodin kořene mrkve závisí na několika faktorech.

Zvažte je podrobně:

  1. Stupeň .Při sklizni je důležité zvážit odrůdové přidružení kultury a zaměřit se na období zrání určené výrobcem osiva.
  2. Klimatické vlastnosti .Doba sklizně ze zahrady bude přímo záviset na klimatu oblasti, v níž se pěstuje mrkev.V teplém podnebí je tedy možné sklízet úrodu vícekrát za sezónu, ale v drsném podnebí - pouze na začátku podzimu a pouze jednou.
  3. Přítomnost nepříznivých povětrnostních podmínek .Pokud podzim přijde brzy a bude pršet a chladno, kopání může začít v září, pokud je podzim sametový, jemný, můžete sklizeň odložit až do prosince.
  4. Jemnosti odchodu .Při kvalitní péči lze ovoce sklízet v souladu s daty zrání konkrétní odrůdy.
  5. Velikost ovoce .Velkoplodé odrůdy dozrávají velmi rychle a malé, resp. Pomaleji.
  6. Stav spodní části vrcholů .Když vrcholky začnou mizet a vysychat, můžete začít sbírat ze zahrady na zimu.
DŮLEŽITÉ : Pokud pečujete o mrkvovou plodinu špatně nebo se o pěstební plodinu nestaráte, zrání plodin bude dlouhé, i když na místě byla vysazena raná odrůda.

Jak je správně sestavit?

Několik týdnů před začátkem sklizně je čas zastavit zalévání, aby plody nepraskaly (pokud je počasí stabilní a teplé).Den by měl být vybrán teplý, nejlépe slunečný nebo alespoň suchý.

Jsou-li plody krátké nebo střední délky, můžete mrkev vybírat ručně : jednou rukou byste měli uchopit vrcholky a druhou jemně držet ovoce v zemi.Chcete-li získat velké dlouhé plody, je lepší použít vidličku nebo lopatu.Pravidla pro kopání a přípravu zeleniny pro zimní skladování lze přečíst zde .

Až přijde čas na zimní sklizeň, musíte mrknout pomocí nástrojů.Zde se názory zahradníků liší: někteří se domnívají, že křehká mrkev může být poškozena lopatou, zatímco jiní říkají, že právě pomocí vidle můžete snadno propíchnout kořenové plodiny.

Výběr nástroje tedy závisí výhradně na osobních preferencích zahradníka.Uvádíme příklad vidle.Ovoce opatrně vykopejte pomocí nástroje a vytáhněte jej z vrcholů, přičemž současně mrkněte ze země.

Ihned po sklizni by měla být mrkev očištěna od vrchů , protože pokud bude ponechána po dlouhou dobu, začne z ovoce odebírat všechny živiny.Vrcholy můžete snadno odšroubovat rukama.To mírně prodlouží skladovatelnost plodiny.

V tomto případě není nutné ovoce sušit: plodinu můžete okamžitě rozdělit do skladovacích boxů, přičemž ji dříve roztřídíte podle velikosti ovoce.Nebude zbytečné učit se, jak správně řezat a připravovat mrkev, jakož i teplotu nezbytnou pro skladování mrkve.

Existuje další způsob, jak ukládat mrkev, ve které není nutné odstraňovat mrkev z postelí.O tom si můžete přečíst vnaše články:

Jak ukládat doma?

Existuje několik účinných způsobů skladování mrkve v zimě ve sklepě po sklizni.Níže budeme posuzovat každou z nich.

Bude užitečné přečíst si, jak správně snášet mrkev pro zimní skladování.

Jehličnaté piliny

Předem připravené mrkvové plody jsou pokryty jehličnatými pilinami .Fenolové látky obsažené v jejich složení pomohou předcházet rozkladu a chorobám plodu.

Mrkev může být naskládána do krabic nebo přímo na police ve sklepě.Na polici se nalije piliny, na ně se položí ovoce a potom se štědře pokryjí pilinami.

Dřevěné bedny s víky

Toto je nejjednodušší způsob skladování mrkvového ovoce.Chcete-li plodinu tímto způsobem uložit, budete potřebovat pouze krabice ze dřeva nebo lepenky.

Krabice by neměly mít velké otvory .Je vhodné umístit je na malé stojany a ne na podlahu.

Křídový roztok

Křída se zředí vodou, aby se získala hustá stejnoměrná konzistence.Každé ovoce by mělo být ponořeno do roztoku.a suché.

Roztok na zelenině by měl zcela vyschnout.Poté se ovoce položí do sklepa na listy papíru.

Říční písek

Pro takové skladování mrkve budete potřebovatčistý říční písek bez nečistot .Před použitím je lepší vysušit písek.

Mrkev se umisťuje do krabic s písčitou směsí se silným koncem nahoru.Není třeba pokrývat shora, aby se skleníkový efekt neprokázal.

Podívejte se na video o skladování mrkve v písku:

Tekutý jíl

Ovoce uložené tímto způsobem bude docela špinavé, ale dobře přežije zimu.To je ideální pro ty, kteří mají mrkev ve sklepě.

Hlína se zředí vodou do viskózního homogenního stavu .Každé ovoce musí být zcela ponořeno do jílové hmoty a důkladně vysušeno.

Cibulové piliny

Podstata této metody je téměř stejná jako skladování mrkve v jehličnatých pilinách.Krabice nebo velké pánve jsou pokryty velkým množstvím suché cibule.

Je lepší nalít mrkev do vrstev a každou vrstvu opatrně posypat slupkou .Oleje obsažené v ní zabrání procesu hniloby mrkve.

Smaltované pánve

Docela originální způsob, jak udržet plodinu až do jara.Je pouze nutné připravit velké smaltované květináče a nalijeme do nich mrkvové ovoce, dříve sušené na slunci.

Mrkev je pokryta ubrouskem shora a hrnce jsou pokryty víkem. Skladovací kontejnery by měly být skladovány ve sklepě .

Závěr

Jak vidíte, výběr mrkve a její příprava ke skladování je poměrně jednoduchý proces, pokuddodržujte určitá pravidla a jasně je dodržujte, plody můžete uložit až do prvních jarních dnů.Hodně štěstí