Tipy pro zahrádkáře: Je možné mrkev umýt před uložením k uskladnění?

Mrkev je jednou z nejzdravějších zeleniny na našem stole.Má mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů.Aby mrkev mohla těžit nejen v létě, ale i v zimě, je označena jako skladování. Mrkev je v zimě mnohem obtížnější než jiné kořenové plodiny.

Proto uvažují o pokládání předem, na jaře, když vyberou vhodná semena pro výsadbu.Existují časně zralé, středně zralé a pozdní zralé odrůdy mrkve.Brzy zralé nejsou vhodné pro skladování.Tyto plody mají krátký, zaoblený tvar (Pařížská mrkev), nízkou imunitu vůči chorobám a především se zhoršují.

Pokud se tedy plánuje zimní sklizeň, dává se přednost odrůdám s pozdním zráním s dobou dozrávání 120–140 dní a některým odrůdám v polovině dozrávání s dobou od 100 do 120 dnů.

Mají plody protáhlého kuželového tvaru a mají vynikající udržovací kvalitu.

Nejvhodnější pro zimní skladovánísamostatně zralé odrůdy:

  • Královna podzimu.
  • Flaccoro.
  • Vita Longo.
  • Carlen.

A v polovině sezóny:

  • Samson.
  • Vitamin.
  • Shantane.
  • NIOC-336.

Více nuancí o tom, které odrůdy jsou vhodnější pro skladování, najdete v našeho článku.

Odrůdová dostupnostvlastnosti, jako je zachování kvality, nezaručují úspěšnou uchování plodiny.

Upozornění! Složení půdy, letní deště, škůdci a předčasný časný nebo pozdní sběr může velmi vážně ovlivnit bezpečnost kořenových plodin v zimě a období skladování.

Mělo by se to provést po sklizni nebo ne?

Velmi často v obchodech vidíme umyté, jasně oranžové mrkve a poblíž, jako by se právě stahovaly z postele s přilepenými kousky země. Zářivě oranžová mrkev vypadá atraktivněji. Je prát dokonce ve fázi přípravy, aby bylo dosaženo lepší prezentace.

Existuje silný názor, že před snášením zimy by se mrkev neměla umývat.Mohou být jen mírně vyčištěny z velkých kusů půdy a skladovány tak, jak jsou.Umytá mrkev bude rychlejší a nemůže vydržet dlouhodobé skladování.

​​

Zároveň však na regálech obchodů vidíme umyté mrkve, které se zachovaly i nemyté.Pojďme na to. Umýt nebo neumýt mrkev před položením?

Pros

Existují přívrženci mytí mrkve před dlouhým zimním skladováním. Předkládají tyto argumenty:

  1. Při umývání lze na kůži nebo oblastech zasažených úpadkem nalézt skryty.
  2. Pokud byla půda ošetřena chemickými látkami v létě a v létě suchá, mohou zbytkové chemikálie zůstat v zemi a během skladování pronikat do kořenové plodiny.
  3. Patogenníorganismy obsažené v půdě pronikají kůží plodu a jsou příčinou onemocnění a úpadku.Při mytí je toto nebezpečí prakticky nulové.
  4. Během období skladování se doporučuje pravidelně třídit kořenové plodiny, aby bylo možné identifikovat exempláře, které se začínají zhoršovat.
    Poznámka. Pokud jsou mrkve umyté, je mnohem snazší identifikovat nemocný plod a zabránit mu v zasažení zbytku.

Nevýhody

Hlavní nevýhody jsou pouze ve složitosti procesu:

  1. Pro velkéobjemy pěstované plodiny, důkladné omytí každé mrkve je docela obtížné.Je nutné prát v tekoucí vodě.Ne každý pozemek má takovou příležitost.Pro kvalitní mytí zeleniny je nutné dodávat velké množství vody.
  2. Čerstvě vytažená mrkev ze země musí být sušena.Trvá to 2-3 hodiny.Pokud je během praní navlhčena, pak doba sušení vyžaduje mnohem více.
  3. Skladování umyté mrkve vyžaduje pečlivější přípravu prostor, krabic, košů nebo pytlů.Umytá mrkev by neměla být v kontaktu s nemytým, jinak bude před patogeny nechráněna.

Je nutné, pokud je umístěn do sklepa?

Pokud má soukromý vlastník nebo farma dohodu s obchody nebo restauracemi o dodávce čerstvých produktů, měla by být mrkev atraktivní.Potézeleninu je třeba před položením předprát.

Pokud se to neděje včas, na podzim, pak se umyjtevelký objem kořenových plodin v zimě, v tekoucí vodě a poté sušený před dodáním bude téměř nemožný.

Suterén nebo sklep jsou skvělým místem pro skladování jakékoli zeleniny v soukromé domácnosti. Ve ​​sklepě jsou dobře umytá i nemytá mrkev (více informací o skladování mrkve ve sklepě viz zde ).

Důležité! Před položením omyté mrkve musí být stěny místnosti, nádoby, plastové a dřevěné bedny, koše a sudy, ve kterých bude skladována zelenina, ošetřeny síranem vápenatým nebo měďnatým.

Před položenímněkteří zahradníci dávají přednost zastřihování nejen ocasu, ale také zadku, aby mrkev neklíčilaa neztrácela užitečné vlastnosti (podrobněji o tom, jak mrkev řezat)úložiště na zimu najdete zde ).

Po stříhání se mrkev v místě stříhání ponoří do dřevěného popela.

K ochraně proti bílé hnilobě a škůdcům připravte roztok manganistanu draselného a do něj na dvě hodiny přikládejte promytou mrkev.Pak uschnou a vytvoří záložku.

Jak na to?

Mrkev se před uskladněním promyje studenou tekoucí vodou. Pokud není tekoucí voda, proveďte několik výměn vody.Pokud je čištění prováděno za deštivého počasí a velké částečky nečistot jsou zaseknuty, je třeba vodu vyměňovat častěji.Obvykle stačí 3 směny.

Zelenina je praná v gumových rukavicích.Opatrně odstraňte velké části země a snažte se nepoškodit kůži.Ve druhé a třetí vodě je mrkev již umytá čistě, při pečlivé kontrole a položenístrana poškozená nebo nemocná kořenové plodiny.

Pokud zelenina rostla v těžké hliněné půdě, můžete je oloupat měkkým kartáčem.

Před položením se mrkev důkladně vysuší. Sušení se provádí na plachtě na stinném, dobře větraném místě.

V žádném případě by mrkev neměla být vystavena slunci.Od doby sklizně do okamžiku položení by měla teplota mrkve postupně klesat, dokud nedosáhne +2 ° C.

Způsoby skladování

omyté

  • Je-li množství mrkve malé, je vhodné jej uložit v polyethylenu.zabalený. Vezměte speciální sáčky na zmrazení, položte do nich mrkev a odsajte vzduch, čímž vytvoříte vakuum.Z velkých pytlů můžete vysávat vzduch vysavačem.Pak je obal pevně svázán a ponechán v úložišti.Můžete uložit v lednici a v mrazáku, na balkóně, ve sklepě, ve sklepě.Bez vzduchu se kořenové plodiny dlouhodobě nezhoršují
  • V slupce cibule a česneku. V krabici se střídají vrstvy slupky cibule a vrstvy mrkve.Skladuje se až do příští sklizně bez ztráty živin.
  • V jehličnatých pilinách. Stejně jako u slupek cibule jsou mrkve posypány hoblinami borovice nebo smrku.Fytoncidy obsažené v jehličnatých hoblinách zabraňují sušení a hnilobě zeleniny
Poznámka. U všech těchto způsobů skladování zůstávají kořenové plodiny čisté, čerstvé a připravené k jídlu.

Umytá mrkev může být uložena v teplém suterénu nebo je skladovat bez sklepa, v bytě.Jako kontejnery můžete použít plechovky nebo nastrouhejte zeleninu a ji vysušte.

Mrkev na zimu.Zpracování a skladování:

Nepraní

  • V písku. Mrkev je uložena v mírně navlhčeném hlinitém písku v bednách.Písek udržuje konstantní skladovací teplotu a zabraňuje šíření bakterií.
  • V hliněné skořápce. Každá kořenová plodina se máčí tekutou hlínou, suší se a skladuje se v krabicích.
  • V otevřených plastových sáčcích. Sáčky mrkve (5 až 30 kg) se udržují otevřené pro odpařování CO2.Kondenzace ze stěn vaků protéká otvory vytvořenými na dně vaku.

Je také možné použít mech jako plnivo.

Skladování nemyté mrkve:

Navzdory názoru zahradníků, že mytí mrkve škodí jeho dlouhému skladování, praxe ukazuje, že při správném dodržování pravidel přípravy umožňuje záložky a skladování jeho zachováníomyté na dlouhou dobu bez ztráty cenných vlastností a prezentace.

Také upozorňujeme na užitečné články o tom, jak ukládat mrkev přímo na lůžku, v zemi a jak ukládat mrkev s řepou.