Tipy pro zahradníky a ženy v domácnosti, jak udržet mrkev svěží až do jara

Žádná hospodyňka se neobejde bez takové nádherné zeleniny, jako je mrkev v kuchyni.Používá se v polévkách, salátech, přílohách, omáčkách a dokonce i v pečive a dezertech.Kromě chuti jsou mrkev velmi zdravá.Obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, C, mládež E, draslík, beta-karoten, železo.

Denní používání mrkve posílí zrak, osvěží obličej a posílí imunitu.Naléhavou otázkou je , jak v zimě uchovávat mrkev doma.

Popis

Mrkev má tuhou dřevitou strukturu s dobře definovaným jádrem a kůrou. Zelenina má vysoký obsah vlákniny, cukru a bílkovin .Síla buněk závisí na množství vlákniny, cukr je používán buňkami k dýchání během skladování a proteiny vážou vodu.Všechny tyto faktory zabraňují uschnutí a rozkladu za určitých skladovacích podmínek, přispívají k udržení kvality produktu.

DŮLEŽITÉ! Podmínky skladování pro mrkev: tmavé místo s relativní vlhkostí vzduchu do 90%, teplota by neměla překročit 5 stupňů (další podrobnosti o požadované teplotě skladování mrkve viz zde ).

Nejlepší odrůdy, které si mohou lehnout do jara

Z velké části jsou lepší odrůdy středního a pozdního zránímrkev.Takové kořenové plodiny jsou velké a dlouhé, vážící až 200 - 230 g, kuželovité nebo válcovité.Ale v období anomálií počasí, kdy koncem léta nebo začátkem podzimu, pozdní odrůdy nemají čas dozrát a akumulovat dostatečné množství cukru a vlákniny.V takových případech je lepší uchovat rané odrůdy.

Pozdní zralé odrůdy mrkve vhodné pro skladování (doba skladování delší než šest měsíců při nezbytných podmínkách):

  • královna podzimu- kořenové plodiny jsou sladké, šťavnaté, křupavé, dokonalevhodné pro všechny typy zpracování, udržovat kvalitu během doby snášky;
  • Vita Long- známý pro svůj vysoký obsah karotenu a malé jádro, je dobrý v jakékoli formě, ale je zvláště vhodný pro džusy;
  • Císař- při skladování tato odrůda zlepšuje své vlastnosti, trvá až sedm měsíců.

Mrkev v polovině sezóny (doba skladování do šesti měsíců při splnění nezbytných podmínek):

  • vitamín- velmi sladká odrůda, kořenové plodiny s malým jádrem a velkýmobsah karotenu a vitamínů;
  • nesrovnatelný- odrůda má vynikající chuť, vhodná pro děti a dietní stravu.

Rané odrůdy (doba skladování do čtyř měsíců, jsou-li splněny nezbytné podmínky):

  • Alenka- kořenové plodiny jsou malé, sladké, šťavnaté;
  • Pařížská mrkev- malá kulatá kořenová zelenina, velmi sladká, odrůda je vhodná pro dezerty, sladké pečivo.

Podrobněji o vhodných odrůdách mrkve ajejich doby skladování lze přečíst zde a zde jsme hovořili o tom, které odrůdy mrkve jsou vhodné pro dlouhodobé skladování.

Přípravná fáze

Kořenové plodiny musí být připraveny před skladováním :

  1. Je vhodné před sklizní hojně zalévat.postele tak, aby zelenina byla nasycena vlhkostí, byla šťavnatá, sladká a křupavá.
  2. Čerstvá mrkev musí být tříděna, shnilá, poškozené kořenové plodiny musí být odstraněny.
  3. Omyjte, osušte mrkev na vzduchu.
  4. Ořízněte vrcholy, nechte stonky ne více než centimetr, a dlouhé špičky (pro správné prořezávání mrkve před uskladněním viz v tomto článku ).

Další informace o tom, jak připravit mrkev pro skladování na zimu, viz zde.

Domácí úložiště

Existuje několik způsobů, jak udržet mrkev čerstvou na zimu .Podívejme se na ně podrobně.

Na balkoně

  • Připravená zelenina se naskládá do řad v zásuvce, zakryje se víkem a umístí na prosklený balkon.
  • Je možné posunout kořenové plodiny pilinami.
  • Je lepší zvolit dřevěnou bednu s pevnými stěnami, bez otvorů.
  • Mrkev je na balkoně až do prvního mrazu, poté je krabice přivedena do bytu a ponechána na chladném místě (například u balkónových dveří nebo ve spíži), mimo topná zařízení.
  • Pokud zabalíte krabici silnou přikrývkou, můžete nechat mrkev na balkóně na zimu.
POMOC! Metoda balkonu stanovíkonzervace zeleniny až do čtyř měsíců.

Další informace o způsobu uchování mrkve na zimu na balkoně naleznete zde .

Pod ložem

Mrkev se rozloží v řadě na list nebo olejovou utěrkua převede se hoblinami.Tímto způsobem můžete ušetřit zeleninu po dobu tří až čtyř měsíců.Kořenové plodiny by se neměly navzájem dotýkat.

V kameninové kaši

Spolehlivá metoda, která zajišťuje bezpečnost až sedm měsíců.

  • Při přípravě se mrkev nemusí umývat, pouze jemně očistit od silné vrstvy země.
  • Hlínu zřeďte vodou na konzistenci husté zakysané smetany a opatrně, aby nedošlo k poškození kořenových plodin, natřete mrkev, osušte na vzduchu a vložte do plastových sáčků nebo lepenkových krabic.
  • Je možné položit kořenovou zeleninu na dno smaltované pánve a nalít ji připravenou tekutou hlínou, nechat uschnout na vzduchu a v případě potřeby položit další řadu kořenových plodin s následným nalitím hlínou.
  • Skladujte na chladném místě.

V lednici

Promytá mrkev se umístí do plastového sáčku a odešle do chladničky v zeleninové krabici na nejnižší polici. Doba použitelnosti až dva měsíce .

Zde můžete zjistit, jak uložit mrkev v chladničce tak, aby nebledla zde.

Ve spíži

Rada. Spíž je vždy chladnější než kterákoli jiná část bytu.
  • Mrkev může být v této místnosti uložena předem uložená v plátěném pytli nebo krabici aposypané hoblinami.
  • Lze jej umístit do smaltované pánve posypané pilinami a přikrýt vatovým hadříkem nebo vaflovým ručníkem.

U této metody se mrkev skladuje dva až tři měsíce.

Dále vidíte video, které říká, jak uložit mrkev ve spíži:

V mrazáku

Nejjednodušší a nejspolehlivější způsob. Připravená mrkev se tře na struhadle, uloží do plastových sáčkůa odešle do mrazničky.

Skladovatelnost až 12 měsíců.Jedna nevýhoda - v této formě je zelenina často vhodná pouze pro tepelné zpracování.

Další informace o tom, jak zmrazit mrkev, najdete zde zde.

Možné problémy

  • Pokud zeleninu pravidelně netřídíte, může zničená kořenová plodina zničit zbytek.
  • Při kolísání teploty (například v kuchyni) může mrkev vyklíčit, což zkrátí jejich trvanlivost.

Mrkev je skladiště vitamínů a minerálních látek .Nejjednodušší je zajistit jeho bezpečnost ve sklepě, ale pokud není k dispozici, je možné zachovat chuť a čerstvost kořenových plodin v bytě po dostatečnou dobu.

Neměli bychom však zapomenout, že mrkev si uchová své užitečné vlastnosti až několik hodin poté, co byla odstraněna ze zahrady.Při dlouhodobém skladování je přínos kořenových plodin zachován pouze o čtvrtinu.