Užitečné vlastnosti chřestu (chřest) a možné poškození jeho používání na zdraví

Chřest (Latinský chřest) je rostlina čeledi chřestu.

Chřest roste na všech kontinentech.Tento rod rostlin představuje 200 druhů vinic, keřů a trav.

Některé odrůdy se pěstují pouze pro dekorativní účely, jiné se konzumují a jsou pochoutkou.

V článku se zabýváme chřestovou rostlinou, příznivými vlastnostmi a kontraindikacemi z jídla.

Užitečné vlastnosti

Nápověda! Ve starověkém Řecku se chřest pěstoval pouze jako lék.

Mnoho lidí přemýšlí, zda je chřest prospěšný a jak se používá?

Stolní odrůdy jsou bohaté na vitaminy B, A, K, E, C, selen, měď, draslík, železo, mangan.Jsou zdrojem vlákniny.

Výhonky obsahují sloučeniny síry, a proto jsou schopny změnit vůni lidského těla jako cibule a česnek.

Coumarin, který je součástí stonků, má příznivý účinek na kardiovaskulární systém.Díky betakarotenu rostlina zlepšuje stav a vidění pokožky.

Hořčík má pozitivní účinek na nervový systém.Saponiny snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Vzhledem k obsahu draslíku se tato zelenina doporučuje pro problémy s prostatitidou a močením.

Bílý chřest má baktericidní a protirakovinné účinkyvlastnosti.

K loupání kůže lze použít zeleninovou šťávu.Má exfoliační a změkčující vlastnosti.

Nápověda! Aby se uchovalo více vitamínů, zelenina se vaří se špičkami.

Zelený chřest obsahuje minerály, které přispívají k tvorbě červených krvinek.

Minerální soli podporují vylučování dusičnanů, močoviny a volných radikálů z těla.

Zelené výhonky obsahují více živin než bílé.

K jídlu se používají klíčky o délce asi 20 cm.

Energetická hodnota 100 gramů vařených stonků je pouze 22 kcal, což je atraktivní pro ty, kteří chtějí zhubnout.

Nápověda! Sojový chřest (fuju, korejský chřest), který se nachází v obchodech, je zpracovaný produkt sójového mléka, který nemá s chřestem nic společného.

Chřest je součástí stravy pro žaludeční vředy, diabetes mellitus, onemocnění doprovázená edémem, dnou.

Dekorativní rostlina čistí vnitřní vzduch.Má se za to, že aura květu uklidňuje člověka, zbavuje stresu, chrání před hádkami a problémy.

​​

Infuze zralých plodů se používá k léčbě impotence a hemoroidů.Při léčbě onemocnění močového systému se doporučuje revmatismus, dermatologická onemocnění, epilepsie, odvar a vodní infuze oddenků květu.

Alkoholické infuze se používají jako imunostimulanty a mají diaforetické a diuretické účinky.

Pomozte! Bílý, fialový a zelený chřest v prodeji jsou jedna a stejná rostlina s různou mírou zralosti.

Škodlivé pro zdraví a kontraindikace

Chřest obsahuje látky, které dráždí žaludeční sliznici.

Kyselina šťavelová odstraňuje vápník z těla.

Proto je nežádoucí jíst chřest pro urolitiázu, gastrointestinální choroby, cystitidu, prostatitidu.

Někdy zelenina způsobuje alergii.

Při jídle chřestu je třeba vzít v úvahu možné důsledky a kontraindikace.

Tuto zeleninu nezneužívejte, protože i množství vitamínů a minerálů poškozuje tělo.

Fotogalerie

Fotografie z této rané zeleniny:

Milovníci chřestu budou mít zájem přečíst si informace o rostlině:
  • druhy ;
  • odlet.

Užitečné video

Sledováním videa se můžete dozvědět více o rostlině chřestu, jejích zdravotních výhodách a škodách způsobených jejím používáním: