Vhodné odrůdy a trvanlivost mrkve

Každý zkušený zahradník ví, že pěstování a pěstování plodin je jen polovinou bitvy.Neméně odpovědným a obtížným procesem je však zachování plodiny.Zde vyvstává otázka - jaký způsob skladování je pro konkrétní zeleninu nejvhodnější.

Zahájení zahrádkářů má mnoho otázek, jak uspořádat skladování mrkve.Pokud nejsou dodrženy základní podmínky skladování, jeho plody se rychle stávají plesnivými, vadnými a začnou hnít.

Jak vybrat zeleninu?

Která mrkev by měla být vybrána pro dlouhodobé skladování:

  • Plody by měly být dostatečně zralé.
  • Bez známek hniloby, bez poškození a nemoci.
  • Čím hrubší je mrkev, tím déle je uložena.
  • Dobře sušené, bez nadměrné vlhkosti.
  • Vhodná odrůda.
  • Malé ovoce je nejlépe vyloučeno, je náchylnější k vadnutí.
Nápověda! Rovněž stojí za to věnovat pozornost sklizni, není vhodné vykopávat mrkev ve vlhkém, deštivém počasí, jinak bude obtížné ji vysušit.

Vhodné odrůdy

Musí být vybrány nejvhodnější odrůdy:

  1. Pozdní zralá mrkev. Odrůdy, které dozrávají 120 až 140 dní po výsadbě, se berou v úvahu.Jsou odolnější vůči chladu, méně citlivénemoci, díky nimž jsou uchovávány déle.S výhradou optimální úrovně teploty a vlhkosti, skladováno do června.

    Populární odrůdy jsou Sweet Winter, Queen of Autumn a Red Giant.

  2. Mrkev v polovině sezóny. Doba zrání je 100–120 dnů.Během tohoto období se mrkvi podaří začlenit potřebné množství živin, což zvyšuje životnost.

    Tyto odrůdy zahrnují: Vita Longa, Nantes, Samson.

  3. Ranná mrkev. Doba zrání není delší než 100 dnů a nejčastěji se pěstuje pro letní a podzimní spotřebu.

    Existují odrůdy, které lze skladovat až do jara.Mezi ně patří: "Alenka", "Artek", "Nandrin."

    ​​

Které odrůdy jsou vhodné pro skladování po celou zimu, jsou podrobně popsány v tohoto článku.

Jak dlouho mohu ušetřit?

Existuje několik optimálních způsobů uchování mrkve v zimě. Existují však podmínky, které je třeba dodržovat u kterékoli z nich:

  • teplota vzduchu od 0 ° C do +5 ° C (podrobně je popsána nezbytná teplota vzduchu pro dlouhodobé skladování mrkve zde );
  • vlhkost vzduchu v rozmezí 85–95%;
  • Minimální cirkulace vzduchu v místnosti.

Ve velkém ve sklepě nebo jámě

Tato metoda je nejstarší a nejjednodušší, ale ztráty plodin během jejího používání mohou být docela závažné.Aby se tomu zabránilo, stojí za to se předem postarat o větrání, oteplování, ochranu před půdouvoda, sklep by neměl zamrznout a navlhčit.

Prkna nebo pytlovina musí být položena na podlahu, na které bude položena zelenina.Čas od času je nutné třídit a vyhazovat shnilé mrkve.Výběrem této metody lze mrkev skladovat 7 až 9 měsíců.

Informace o skladování mrkve ve sklepě viz zde.

V písku

Tato metoda je považována za jednu z nejúčinnějších. Při takovém skladování musí být provedeno následující:

  1. Vezměte dřevěné bedny bez otvorů o objemu 40–60 litrů.
  2. Čistý a suchý písek (asi 5 cm) nebo piliny, nutně jehličnaté (obsahují éterické oleje, které zabraňují tvorbě hniloby a plísní), se nalije na dno.
  3. Poté se mrkev v jedné vrstvě nahoře položí a posype stejným pískem nebo pilinami.

Je tedy možné pokládat tolik vrstev, kolik umožňuje výška krabice, a pevně zakrýt víkem.Mrkev může být skladována v písku po dobu 7 až 9 měsíců, ale v pilinách po dobu až jednoho roku.

V otevřených zásuvkách a koších

  1. Pro tuto metodu je nutné připravit jílový roztok, který se podobá kyselé smetaně v konzistenci.
  2. Každou mrkev ponořte do roztoku a nechte ji v suchu po dobu 1,5 až 2 dnů, dokud se jílovitá hmota nezmění na tvrdou skořápku, která poskytuje ochranu.

Po tomto postupu lze mrkev umístit do koše nebo dřevěné krabičky.Díky ochranné vrstvě hlíny lze mrkev skladovat až rok.

Na balkoně

Je také snadné zachránit obyvatele městských bytůsklizeň mrkve (jak skladovat mrkev v bytě, přečtěte si tohoto článku ).K tomu je balkon nebo lodžie.Nejvhodnější možností pro takové skladování budou stejné krabice s pískem nebo pilinami.

Pokud není balkon nebo lodžie dostatečně izolován, měly by být krabice s plodinou pokryty starou přikrývkou nebo jinými teplými věcmi, aby nedošlo k zamrznutí ovoce.Při dodržení všech podmínek může mrkev ležet na balkóně po dobu 5 až 7 měsíců.

Podrobnosti o skladování mrkve na balkoně jsou popsány v našem materiálu.

V lednici v sáčcích

Před odesláním mrkve k uložení v lednici je třeba:

  1. Mrkev by se měla umýt(zda má být mrkev před uskladněním omyta, je popsána v tohoto článku ).
  2. Důkladně osušte.
  3. Nasaďte spodní polici chladničky do otevřené nádoby, což je nezbytné, aby nedošlo ke kondenzaci, která může vést k hnilobě produktu.

Poté mrkev vložte do sáčků po 4–5 kusech, pevně je připevněte a vložte do oddělení pro skladování čerstvé zeleniny.Mrkev se bohužel v chladničce neuchovává tak dlouho, pouze 2–2,5 měsíce.

Zde si můžete přečíst o tajemstvích skladování mrkve v lednici .

Jehličnaté piliny nebo jílové malty

Doba skladování mrkve závisí na zvoleném způsobu skladování. Maximální doba trvání je 1 rok.Tohoto výsledku můžete dosáhnout volbou jedné z nejnáročnějších metod: v jehličnatých pilinách nebo hliněných maltách.

ProAby se dosáhlo minimálních ztrát během skladování plodiny, je vhodné zvolit nezrnitou mrkev, aniž by došlo k mechanickému poškození, které může vést k hnilobě.Dodržováním všech těchto pravidel můžete dosáhnout vysoké bezpečnosti plodin.

Skladovatelnost semen

Kromě zachování plodiny je důležité vědět, jak skladovat semena mrkve a jaká je jejich skladovatelnost.Zkušení letní obyvatelé se domnívají, že maximální dobu lze považovat za 2 roky.Ale nejlepší ze všech, pro zvýšení klíčivosti, stojí za to použít loňská semena.

Pro uchování semen je třeba provést následující akce:

  1. Pro skladování by semena mrkve měla být pečlivě tříděna od vadných a shnilých.
  2. Semena by pak měla být dezinfikována, aby se odstranily škodlivé bakterie.Můžete to udělat horkou vodou - naplňte semena vodou zahřátou na 50 stupňů, přikryjte a nechte hodinu.
  3. Dále je nutné je velmi rychle a důkladně vysušit, protože proces zrání semen končí za podmínky úplné nepřítomnosti vlhkosti a zabalí se do sáčků nebo papírových sáčků.Polyetylen by se k tomu neměl používat, omezuje přívod vzduchu.

Recept

Jakmile jsou dokončeny všechny nezbytné postupy týkající se zajištění skladování mrkve, můžete začít s přípravou.Mnoho chutných a zdravých jídel si nelze představit bez použití mrkve.

Jeden z nejčastějších receptů na vaření se stalpředkrm mrkev "v korejštině". Mrkev se připravuje speciálně řezanou metodou:

  1. Mřížky na struhadle s tenkou slámou) z čerstvé mrkve.
  2. Přidá se ocet.
  3. Horká paprika.
  4. Sůl a cukr podle chuti.
  5. To vše se nalije do horkého slunečnicového oleje.
  6. Některé recepty stále používají česnek.
Pozor! Je lepší trvat na takovém občerstvení alespoň na jeden den.Vzhledem k tomu, že tento salát neobsahuje jediný produkt, který podléhá zkáze, a ocet působí také jako konzervační prostředek, doba skladování a doba trvanlivosti mrkve jsou „korejské“ v lednici v nádobě po dobu až dvou týdnů.

Za účelem výběru nejvhodnější možnosti skladování mrkve je třeba se spoléhat na tyto faktory. Faktory nezbytné pro skladování mrkve:

  • rozmanitost, vlhkost a teplota místnosti, kde bude zelenina skladována;
  • stupeň zralosti;
  • v jakém počasí bylo sklizeň.

S výhradou všech nezbytných podmínek as přihlédnutím ke všem možným faktorům je možné dosáhnout minimálních ztrát během skladování mrkve.