Vlastnosti skladování mrkve v písku, které je lepší zvolit: suché nebo mokré

Mrkev je skutečná zahradní krása, ale její udržování svěží pro zimní použití je docela obtížné.Kořenové plodiny jsou rozmarné a náročné na podmínky skladování.Plody jsou obzvláště citlivé na klíčivost a infekci plísní (začnou hniet).

Jak udržet mrkev svěží a chutnou do příští sezóny?Co by měl být písek pro skladování: suchý nebo mokrý?Odpovědi na otázky naleznete v článku.

Obecná fakta omrkev

Mrkev je dvouletá plodina pocházející z Afghánistánu.V prvním roce růstu se vytvoří růžice a šťavnatá kořenová plodina.Pěstování v příštím roce je nezbytné k získání semen.

Nápověda! Chovatelé chovali více než 60 druhů mrkve, z nichž každá se vyznačuje zvláštním tvarem (kuželovitý, kulatý) a barvy (tradiční oranžová, červená, bílá, fialová).

Mrkev je lepší než ostatní zelenina a některé maso a mléčné výrobky, pokud jde o obsah vitamínů v mrkvi. Kořenová plodina obsahuje stopové prvky a minerály ve velkém množství:

  • vápník;
  • sodík;
  • železo a jod;
  • fosfor;
  • hořčík.

Účinek mrkve na organismus je komplexní: antiseptický, protizánětlivý, expektoranční, choleretický.Kořenová plodina má příznivý účinek na zažívací trakt.Zeleninu můžete jíst kdykoli během roku za předpokladu, že je správně uložena.Mrkev se také nechá uschnout, zmrazit, sůl a okurka.

Je zelenina vhodná pro dlouhodobé skladování v suterénu?

Na rozdíl od jiné zeleniny má mrkev tenčí a jemnější kůži.Při sebemenším narušení jeho integrity, bakterií a plísní pronikajících dovnitř, se kořenová plodina začne zhoršovat a hnilobně.Důležitými pravidly pro dobré skladování jsou absence poškození slupky a výběr mrkve zvláštních odrůd.

Zkušení zahrádkáři doporučují odrůdy s pozdním a středním zráním:

  1. Chantan (osvědčená odrůda s jasně oranžovými velkými plody).
  2. Ross Giant.
  3. Nayarit.
  4. Carotinka (rysem je absence tvrdého jádra).

Pokud jsou podmínky skladování kořenové plodiny nevhodné, mrkev vyroste nebo hnije.Pro lepší polohu pokládky je důležité připravit místnost před pokládkou kořenových plodin.Mezi povinné akce patří sklizeň staré plodiny, dezinfekce a obílení stěn, větrání.

POMOC! Optimální teplota pro stárnutí mrkve je od 0 do 3 stupňů nad nulou.Ukazatel vlhkosti v domě by neměl být vyšší než 96%.Do krabic nebo do suterénupotřebujete pouze sušenou zeleninu bez vrchů a známek zkaženosti.

Lze tento materiál použít?

Technologie broušení je oblíbená mezi zahradníky, kteří mají chladnou sklep, sklep nebo garáž. Skladování v písku je rychlejší a pohodlnější než skladování v hliněném roztoku.

Písek umožňuje udržovat určitou teplotu, minimalizuje odpařování vlhkosti, zpracovává oxid uhličitý a má ochranný účinek na mrkev.Tento materiál také nedovolí houbám se vyvíjet.

Mokré nebo suché: což je lepší?

Mokrý písek zabrání vysychání kůže - mrkev zůstane svěží a šťavnatá až do jara. Na 1 kbelík písku postačuje 1 litr vody. Kontrola úrovně vlhkosti je poměrně jednoduchá: musíte stlačit písek a promíchat ho v ruce.Materiál by se neměl rozpadat, voda by z něj neměla vytékat.

Vlastnosti pískové technologie

Takové skladování prodlouží skladovatelnost a umožní skladování mrkve bez problémů až do jara.Písek zabrání odpařování vlhkosti, což inhibuje procesy rozkladu.Materiál také během skladování zajistí konstantní teplotu.

Pro dosažení nejlepších výsledků může být do písku přidána křída.Působí jako konzervant: zastaví pohyb šťávy uvnitř mrkve a ucpává póry. Při přidávání křídy do písku by ovoce mělo být umístěno svisle(neléhat ve vrstvách, nýbrž je vkládat do kbelíku s korunou nahoru).

Výhody a nevýhody

Mrkev v písku může být skladována jako v sklep nebo v garáži nebo na běžném balkoně.Hlavním pravidlem je velká vzdálenost od radiátorů.

Jaké další výhody této metody:

  1. Materiál odvádí přebytečnou vlhkost, udržuje plody suché.
  2. Mrkev „zahřívá“ mrkev, pokud je sklep studený, nebo se ochladí, pokud teplý vzduch vstupuje do sklepa.
  3. Skladovatelnost mrkve je 6–8 měsíců.

Mezi nedostatky patří přilnavost mokrého písku k plodu (mrkev se musí před čištěním dodatečně umýt), náklady na úsilí a čas.

Fáze přípravy: seznam nezbytných prvků

Před položením zeleniny připravte nádoby a vodu. Mrkev lze skladovat v dřevěných obalech nebo bednách s hmotností 15–17 kg. Výměna zásuvek - obyčejné kbelíky.Objem vody závisí na množství plodiny: na 1 kbelík - 1 litr, na 1 krabici - 1,5 - 2 litry.

Vlastnosti

Kořenová plodina musí být uložena v hliněném nebo hlinitém písku.Nedoporučuje se užívat říční písek.Objem materiálu se stanoví z výpočtu: na 1 kg ovoce - 0,5 m3 písku.Jeho vlhkost by neměla přesáhnout 65%.

Jak správně uložit?

Před položením do krabic musí být plody připraveny.Po vykopání z postele musíte mrkev nechat ležet (optimální doba je 2-4 dny).Během této doby slupka uschne, šťávy se stabilizují.Dále je třeba provést výběr - pro skladování zvolit střední a velké ovoce bez poškození a prasklin.Řezané vrcholy.Omyjte mrkev podle potřeby.

Jak naskládat mrkev vkrabice:

  1. Zakryjte spodní část krabice celofánem nebo fólií, aby se zabránilo vysypání písku.V celofánu proveďte malé otvory pro přívod vzduchu (můžete jej několikrát propíchnout nožem).
  2. Nalijte písek na fólii vrstvou 2–3 cm. Velikost vrstvy nezávisí na tom, zda je písek suchý nebo mokrý.
  3. Uspořádejte ovoce tak, aby se navzájem nedotýkaly (mrkev během skladování dýchá).
  4. Na zeleninu položte vrstvu písku o tloušťce 10 mm.
  5. Střídavá mrkev a písek, dokud není nádoba plná.Je vhodné krabici uzavřít víkem.
TIP! Při vertikálním skladování by měl být suchý písek nalit na dno kbelíku vrstvou 6-10 cm. Mrkev do ní vložte korunkou vzhůru nohama a nahoře jej naplňte vlhkým pískem.

Budou nějaké potíže?

Problémy mohou nastat při nesprávné agrotechnice pro pěstování plodin.Zvýšený obsah dusíku a organických hnojiv v půdě, hojné zalévání, pozdní sběr - to vše ovlivní kvalitu skladování mrkve. Ze seznamu chorob může hmotné poškození plodu přinést:

  • bílá a černá hniloba;
  • fomóza (suchá hniloba).

Známky infekce jsou výskyt tmavých skvrn a příčných pruhů na kůře, vytváření dutin pod nimi, hniloba vrcholu.Výsledkem je zhnité maso, mrkev se zhoršuje.Zdrojem infekce je kontaminovaný rostlinný materiál, zbytky po sklizni nebo stará plodina v suterénu.

Nemoci se budou šířit rychleji s vysokou vlhkostí a zvýšenou teplotou v roce 2006suterén nebo sklep.Rot se vyvíjí ložiskem a rychle přechází z pacientů na zdravé kořenové plodiny. Je důležité včas si všimnout prvních příznaků a infikovaného ovoce zlikvidovat.

Skladování mrkve v písku je osvědčená technologie, která má několik důležitých výhod.Písek minimalizuje riziko hnilobných procesů, udržuje teplotu, zachovává šťavnatost a chuť ovoce.Podle doporučení zůstanou kořenové plodiny čerstvé po dobu 6-8 měsíců.

Kromě skladování v písku existují i ​​další způsoby, jak zachránit mrkev ve sklepě a suterénu:

Užitečné video

Podívejte se na video o ukládání mrkve v písku: