Vše o tom, jak konzervovat kukuřici doma na zimu: nejlepší recepty

K prvnímu seznámení osoby s kukuřicí došlo před mnoha stoletími a od té doby se tento produkt stal nedílnou součástí mnoha kulinářských děl.

Konzervování je jednou z nejoblíbenějších možností vaření a dnes můžete do své kulinářské pokladny přidat několik dalších.

V tomto článku se budeme zabývat tím, jak konzervovat kukuřici doma na zimu, popsat nejlepší recepty na vaření.

Popis a užitečné vlastnosti produktu

Kukuřice - výživná a neuvěřitelně zdraváprodukt bohatý na vitaminy, stopové prvky a kyselinu askorbovou, užitečný pro naše tělo.Kukuřice patří do rodiny Zlakovů a mezi nimi nemá stejnou šířku aplikací (včetně vaření) po celém světě. Mouka se připravuje z kukuřice, popcornu, obilovin, obilovin .Ona je smažená, vařená, dušená a samozřejmě konzervovaná.

Málokdo ví, jak cenný je tento produkt pro naše tělo.To vám umožní vyčistit krev toxinů, odstranit toxiny z těla, zpomaluje proces stárnutí.Kukuřice účinně snižuje špatný cholesterol, normalizuje proces trávení a celkový metabolismus.

Nápověda. Zrnakukuřice je neuvěřitelně užitečná pro ženské tělo: pomůže snížit nepříjemné projevy menstruace (včetně bolesti), menopauzy a také usnadní průběh těhotenství.

Vlastnosti, výhody a nevýhody konzervování

Kukuřice je produktem dlouhodobého skladování, ale pouze pokud je správně vařena, v souladu s technologií. Je tedy žádoucí konzervovat kukuřici v průhledném skleněném obalu .Je tedy možné co nejvíce prodloužit dobu skladování (až na 3 roky).

Mnoho žen v domácnosti má často problémy buď v procesu konzervace kukuřice, nebo po uzavření plechovek, jejichž víčka určitě explodují.Aby marinovaná kukuřice „přežila“ před začátkem zimního chladu a plně si zachovala svou chuť, je třeba si pamatovat některé rysy přípravy marinované kukuřice a pozorovat je:

  1. Odrůda. Jak ukazuje praxe, jedna nebo druhá odrůda kukuřice nemá zvláštní vliv na konečnou chuť produktu.Hlavní věc je vybrat cukrové bonbóny.A to znamená, že je vhodná pouze kukuřice pěstovaná na vlastním pozemku, protože téměř ve všech případech půjdou do prodeje výhradně odrůdy krmiv, které v bankách vybuchnou, a po zapečetění neprojde den.
  2. Řezání zrn. Kukuřičná zrna by neměla být zcela odříznuta od uší, ale přibližně 3/4.Tato potřeba existuje s ohledem na skutečnost, že bakteriální spory často „žijí“ ve spodní části zrna kukuřice.Rovněž není nutné řezat zrno částícob, protože všechny odpadky v procesu vaření vyskočí a odstraní to nebude tak snadné, protože obilí zrna také vyskočí.
  3. Množství produktu v jedné plechovce. Neměli byste ukládat plné plechovky kukuřice, protože zrna ráda „hrají“ s plyny a hrnec naplněný produktem na vrchol hrnce pravděpodobně exploduje.Optimální množství kukuřice je 2/3 plechovek.Solný roztok se také nedoplňuje (asi 3 cm by mělo zůstat na vrcholu).
  4. ocet (potřeba). Ocet je základní složkou ve složení okurky pro konzervování kukuřice.Pamatujte, že bez ohledu na to, jaký je cukr, bude obtížné dosáhnout skutečné konzervované chuti bez octa.
  5. Sterilizace. Jak banky, tak víčka a nádoby naplněné vařenou kukuřicí podléhají sterilizaci.Je to mnohem spolehlivější, protože i po vaření mohou škodlivé spory zůstat v zrnech kukuřice.
  6. ​​
Důležité. Před sterilizací uzávěrů by z nich neměly být odstraněny gumy: nebojí se horké vody, protože k jejich změkčení by bylo zapotřebí průmyslového autoklávu.

Obecně je proces konzervace kukuřice poněkud pracný a časově náročný , v důsledku čehož lze získat velmi chutný, výživný a zdravý produkt.Je to užitečné, protože kukuřice na rozdíl od luštěnin neztrácí své vlastnosti ani po tepelném zpracování.

Konzervovaný produkt navíc nezpůsobuje nadýmání, protože může být po jídle čerstvě připravené verze.

UžitečnéTipy

Aby byla kukuřičná chuť dobrá s minimálním úsilím a časem dobrá, nezapomeňte na pravidla:

  • Pro konzervování doma by měly být vybírány pouze mladé exempláře: stará kukuřicenemusí správně trávit ani po dlouhodobém tepelném ošetření.Chcete-li zjistit kvalitu kukuřice je jednoduché: stiskněte špičku hřebíku na zrno: pokud se ukázalo, že se snadno a šťáva nešla - kukuřice je ideální pro konzervaci;pokud se objeví šťáva, kukuřice je stále příliš mladá.
  • Za účelem zjednodušení procesu oddělování zrn od kukuřičného masa je nezbytné snížit ho na 10 až 15 sekund v horké vodě a poté jej prudce ochladit ve studené vodě.
  • Sterilizační proces by se měl opakovat a doba jednoho postupu by neměla přesáhnout 10 minut.
  • Při vaření kukuřice se na povrchu vody tvoří velké množství pěny.Musí být odstraněna, jak se zdá.

Nejlepší recepty

Nyní vám řekneme, co lze vyrobit z kukuřice, včetně jejích uší (co lze připravit z kukuřice na klasu,řekli jsme zde a můžete vidět užitečné a chutné recepty z konzervované kukuřice zde ).

Klasický

K přípravě chutné nakládané kukuřice podle klasického receptu jsou nutné tyto produkty:

  • Mladá kukuřice (zrna)) - 0,5 kg.
  • Cukr, sůl - 1 lžíce.lžíce.
  • ocet (9%) - 1 lžíce.lžíce.
  • 1 čajová lžička sušenágreeny.
  • Hřebíček, černý pepř - každý po dvou.
  • Kyselina citronová.

Vaření:

  1. Oloupejte kukuřici, opláchněte ji, přidejte vodu (sůl a přidejte kyselinu citronovou v poměru 1 čajová lžička soli a 2 g kyselinyna 1 litr vody) a neponechávejte pomalý oheň.
  2. Přiveďte k varu.Vařte asi 15 minut.Ponořte se do studené vody.
  3. Řezejte zrno.
  4. Sterilizujte sklenice, položte všechna koření na dno, nalijte do octa, položte kukuřici vzhůru nohama, nalijte horkou marinádu, zakryjte víčky a sterilizujte asi 20 minut.
  5. Rozbalte plechovky, přidržte je pod kryty vzhůru nohama, dokud nevychladne, a uložte na chladné místo.

Z mladých klasů

Jak nakládat na klasy? Na základě 3-litrové nádoby budete potřebovat:

  • asi 6 mladých uší;
  • sůl a cukr (vždy 1 polévková lžíce);
  • 3 Čl.lžíce octa (6%).

Vaření:

  1. Cob na odstranění listů a knírů.Důkladně se umyjte.Ponořte do vroucí vody a blanch po dobu asi 3-4 minut.
  2. Vložte kukuřici do sklenic, přidejte sůl, cukr a nalijte studenou vodu.Sklenice vložte do nádoby s teplou vodou a zapálte.Přiveďte k varu.
  3. Sterilizuje se na nízkém žáru po dobu přibližně 45 minut.Sbalte víka.

Jak jinak můžete dělat?Taková možnost existuje.

K přípravě nakládané kukuřice na klasu jsou zapotřebí tyto složky:

  • Mladé kukuřičné klasy.
  • Voda - 1 l.
  • Sůl, cukr - každý po 2 lžících.lžíce.
  • ocet(9%) - 2 lžíce.lžíce.
  • Koření, bobkový list (volitelné).
  • Karafiát - 5–6 ks.

Vaření:

  1. Kukuřičné klasy je třeba důkladně očistit od listů a antén, poté je umyjte.Přeložte hlubokou nádobu a nalijte vodu na vrchol.Odložte pomalý oheň.Nechte to vařit.Vařte asi 10 minut.Po vyjmutí z tepla vypusťte vodu a uvařte uši.
  2. Během vaření kukuřice lze plechovky (0,5 l) sterilizovat společně s víčky.
  3. Poté položte na dno každého bobkového listu a pár hrášek pepře.Rozložte kukuřičné klásky vzhůru nohama.Nalijte je octem.
  4. Můžete začít připravovat marinádu.Vařte vodu přidáním soli a cukru.
  5. Plechovky z kukuřice nalijte na klasy připravenou horkou marinádou a sterilizujte asi 30 minut.
  6. Sbalte pokrývky, otočte je a přikryjte teplou přikrývkou.Po ochlazení vložte na místo trvalého skladování.

Můžete si také prohlédnout video, které ukazuje dva způsoby přípravy nakládané kukuřice na klasu:

Konzervy

Tradiční receptkonzervovaná kukuřice na zimu umožní připravit vynikající sklizeň. Používají se tyto složky (na 3 litrové plechovky) :

  • Kukuřice - 3 ks.(velké vzorky).
  • Sůl, cukr - 1 polévková lžíce.lžíce.
  • Voda - 1 l.

Jak uchovat:

  1. Vyčistěte klásky listů a antén, omyjte je.Dejte na pánvi anaplňte vodou.Dejte ho na malý oheň, přiveďte k varu.Vařte asi 5 minut.
  2. Poté se vyjměte z tepla a vložte uši do misky studené vody.Když se kukuřice ochladí, sklenice sterilizujte tak, že je držíte asi 30 minut ve vodní lázni, v troubě nebo v mikrovlnné troubě (víčka se několik minut uchovávají v horké vodě).
  3. Když se kukuřice ochladí, zrna oddělte, opláchněte je pod vodou v cedníku a znovu zapálte.
  4. Vaří se po vroucí vodě asi 3 minuty.
  5. Marináda se připravuje standardním způsobem: do nádoby nalijte vodu, přidejte do ní sůl a cukr, zapálte.Po varu několik minut vařte.
  6. Nalijte kukuřici do sklenice a naplňte ji horkou marinádou.Umístěte plechovky do nádoby s ručníkem na dně.Nalijte tam teplou vodu, plechovky zakryjte vodou téměř k „ramenům“ a nádobu položte na oheň.Když se voda vaří, oheň omezte na minimum a plechovky sterilizujte asi 3,5 hodiny.
  7. Potom plechovky sbalte, otočte je vzhůru nohama a přikryjte je teplou přikrývkou.Po ochlazení přeneste na trvalé úložiště.

Můžete se také podívat na video a dozvědět se, jak konzervovat kukuřici:

hlávkový salát

Nejjednodušší recept na kukuřici pro použití vrůzné zimní saláty. Pro vaření budete potřebovat pouze přímo:

  • kukuřice (zrna);
  • sůl (1 polévková lžíce);
  • cukr (3 lžičky).

Vaření:

  1. Očistěte klasy, umyjte je.Sbírejte kukuřici z uší a blanku ve vroucí vodě po dobu 3-4 minut.
  2. Mezitím dejte do ohně hrnec vody, přidejte cukr, sůl a přiveďte k varu.
  3. Zrnka nalijte do plechovek, naplňte horkou marinádou, přikryjte a vložte do nádoby s horkou vodou pro sterilizaci (asi 3,5 hodiny).
  4. Sbalte plechovky.Otočte se, přikryjte přikrývkou, nechte vychladnout.

O tom, jaké vynikající saláty lze připravovat s kukuřicí, včetně konzerv, přečtěte si zde a od tohoto článku se dozvíte zajímavé recepty na vařenís kukuřičnými a krabími tyčinkami.

Se zelím a pepřem

Vynikající zimní sklizeň se získá z kukuřice s pepřem a zelím. K přípravě budou zapotřebí tyto produkty:

  • Kukuřičná zrna - 500 g.
  • Zelí - 200 g.
  • Bulharský pepř (různé barvy)- 100 g.
  • Cibule - 5 malých hlav.
  • Voda - 1 l.
  • Cukr - 3 lžíce.lžíce.
  • Sůl - 2 lžíce.lžíce.
  • ocet - 1 lžíce.lžíce.
  • Hořčice - 1 čajová lžička.
  • Celerová semínka.

Cook:

  1. Oloupejte uši kukuřice z listů, knírek a blanku ve vroucí vodě po dobu asi 5 minut.Poté se na pár minut ponořte do studené vody.
  2. Opatrně oddělte zrna kukuřice ostrým nožem.Zelí nakrájejte na malé kostky.Pepř loupal stonky a semena, nakrájené na malé kostky.Oloupejte cibuli a nakrájejte na malé kostky.
  3. Nyní můžete začít vařit marinádu.Proje nutné vzít smaltovanou pánev, nalít vodu, ocet, přidat sůl, cukr a koření.Dejte na střední teplo.Když marináda vaří, do ní nalijte zeleninovou směs a vařte ji asi 20 minut.
  4. V tuto chvíli můžete nádobky sterilizovat, poté do nich vložit zeleninu, nalijte je marinádou a zaklopte víčka.
​​

Kořeněné

K přípravě kukuřice v pikantní marinádě budete potřebovat následující přísady:

  • Kukuřice na klasu (mladý).
  • Voda - 1 l.
  • ocet (6%) - 1 l.
  • Cukr, sůl - každý po 2 lžících.lžíce.
  • Bobkový list, tyčinky skořice - každá po 2 kusech.
  • Karafiát - 3 ks.
  • Rostlinný olej.

Vaření:

  1. Důkladně očistěte kukuřičné klasy, omyjte je vodou.V smaltované nádobě smíchejte vodu s octem, nalijte všechna koření, sůl, cukr a pánev zapálte.Přiveďte k varu.Opatrně vložte kukuřičné klasy do marinády a vařte, dokud nejsou měkké (obvykle tento proces trvá asi 20-40 minut).
  2. Odstraňte pánev z ohně, přikryjte a uložte na 12 hodin na chladné místo.Poté vypusťte marinádu, znovu ji uvařte, znovu spusťte uši, znovu vařte a dejte přes noc na stejné místo.
  3. Opakujte postup ještě jednou.
  4. Počtvrté po vaření vhoďte klasy do cedníku a poté je položte vzhůru nohama na dříve sterilizované sklenice.Nalijte plechovky s marinádou.Na vrchol nalijte malé množství kalcinované zeleninyolej, dejte vavřín.Sbalte víka.

Co lze udělat z obrobku?

Jak vidíte, existuje mnoho různých receptů na přípravu kukuřice na zimu, ale ještě více receptů lze nalézt při použití tohoto produktu v různých pokrmech.Takžekukuřice lze použít k přípravě polévek, omáček, hlavních jídel(pečené brambory, ryby, rýže, maso atd.).

Co mohu vařit?Konzervovaná kukuřice je ideální pro různé zeleninové saláty, kastrol a dokonce i kotlety.A kukuřice konzervovaná se zeleninou se může stát plnohodnotným pikantním občerstvením, které osloví milovníky chutných a lehkých jídel.

To je asi vše, co potřebujete vědět o složitosti konzervované kukuřice na zimu.Určitě oceníte všechny výše uvedené recepty a pokuste se uvařit alespoň jeden z nich ve vaší kuchyni.Kulinářská inspirace pro vás a chuť k jídlu!