Vše o tom, jak skladovat kuřecí vejce a lze je před tím umýt?

Brzy na jaře, kdy se denní světlo postupně prodlužuje, vykazuje drůbež první známky páření.

Postupně se zvyšují, takže zemědělec musí instalovat hnízda do kuřecího moku , kde slepice položí vejce.Ale jak je správně shromažďovat a ukládat?

Slepičí vejce zaujímají ve výživě lidí zvláštní místo, proto chovatelé neustále provádějí výběrové práce na výběru nejlepších nosnic, aby získali co největší počet vajec.

Někteří amatérští chovatelé drůbeže chovají drůbež na území statkových farem, ale v případě amatérského chovu není vždy možné vyhnout se sezónnosti při získávání vajec, protože ptáci v chladném období prakticky nelétají.

Proto vyvstává problém jejich dlouhodobého skladování vajec, které trvá od konce podzimu do zimy.

Jak uložitkuřecí vejce?

Vejce nakládaná slepicemi jsou absolutně čistá okamžitě poté, co se objeví v hnízdě, ale mikroorganismy do nich postupně vstupují.

Čerstvě položené vejce má stejnou teplotu jako kuřecí tělo, takže je dostatečně teplé.Postupně se ochladí a jeho vnitřní obsah se zmenšuje.Na tupém konci vejce, kde se nachází velká část pórů,vznikne vzdušný prostor.

Společně s tím vstupují do vajíčka bakterie, které odpovídají podmínkám existence ve vejci.K bakteriologické invazi dochází během několika prvních hodin po snášce vajíčka.Z tohoto důvodu musí být hnízda udržována co nejčistší.

Vejce lze bezpečně skladovat až 5 dní.Tato skladovatelnost slepičích vajec neovlivní nutriční hodnotu ani líheň kuřat.

Mnoho odborníků se domnívá, že vejce se nejlépe konzumují 3 dny po snášce, protože vejce musí projít procesem zrání.

Má se za to, že během tohoto období se chuť žloutku stává příjemnou a nějakým způsobem začíná připomínat ořech.Jsou-li vejce skladována déle, začne líhnutí kuřat klesat o 2 nebo 4%.

Sklizeň

Slepičí vejce se obvykle sbírají dvakrát denně.

Poprvé je ráno, během krmení ptáků a druhý odpoledne.To umožňuje majiteli hospodářských zvířat snížit riziko loupání vajec a nadměrné kontaminaci skořápky.

Nejlepší je sbírat vejce čistýma rukama , aby se žádný mikroorganismus nemohl včas usadit ve svém obsahu.

Aby se snížilo riziko infekce, vejce se berou pouze dvěma prsty na tupém a ostrém konci.Pokud je vajíčko přijato celou rukou, bude tenká skořápka chránící vajíčko před mikroorganismy vymazána, což zvyšuje pravděpodobnost proniknutí bakterií.

Potraviny

Skladujte vejce k lidské spotřebě,mnohem jednodušší než líhnutí.Stačí je udržovat v čisté nádobě při teplotě asi 0 ° C.Před položením do chladničky jsou vejce důkladně otírána špínou hadrem, protože silně znečištěné vzorky se začnou rychleji zhoršovat.

Při výběru vajec pro potravinyby měla být jejich skořápka pečlivě prozkoumána .Nemělo by to být žádné poškození.Silně kontaminovaná slepičí vejce by se v žádném případě neměla umývat pod vodou, protože film, který chrání vejce před pronikáním bakterií, je odplaven.

Líhnutí

Vejce pro inkubaci musí dodržovat zvláštní podmínky skladování, protože během dlouhodobého skladování dochází k nevratnému procesu stárnutí, který může negativně ovlivnit líhlivost kuřat.

Množství vaječného bílku a žloutku se snižuje v důsledku aktivního odpařování vlhkosti ve skořápce vajec.

Míra odpařování vody do značné míry závisí na průměrné vlhkosti a teplotě vzduchu v místnosti, jakož i na individuální kvalitě vajec.

Kapalina se rychle odpařuje, což vede ke skutečnosti, že vzduchový vak ve vejci zvětšuje svůj objem a hmotnost vajíčka se zmenšuje.Pokud jde o koncentraci solí, zvyšuje se, což snižuje šanci odstranit kuře.

Pro udržení vlhkosti ve vejci musí být vejce uložena v místnosti, kdeteplota vzduchu nestoupla nad 18 ° C .Relativní vlhkost vzduchu by neměla být vyšší než 80%.

Se zvýšením teploty skladování vajec o několik stupňůobjem odpařené vody se výrazně zvyšuje a vývoj embrya se zpomaluje.Nakonec může dokonce zemřít.Pokud jsou vejce chována v příliš chladných podmínkách, pak se vejce vylíhnou o polovinu.

Vytvoření mikroklima

In vivo je obtížné vytvořit skutečně dobrou mikroklima pro násadová vejce.

Za tímto účelem je nutné použít umělé topení v zimě a chlazení v létě.

Elektrické žárovky a ohřívače vzduchu lze použít jako topení a pro chlazení se dobře hodí běžná lednička nebo cívka z trubek.Musí být připojen k přívodu vody, aby do vajec mohla vstoupit studená voda.

Pro udržení vlhkosti na optimální úrovnise používá běžná klimatizace .Pokud takový systém neexistuje, umístí se pod povrch, kde leží vejce, pekáče naplněné vodou.

V tomto případě je vlhkost vzduchu snadno regulovatelná na velké ploše odpařovací plochy.

Místnost

Nejlepší je uchovávat násadová vejce v temné místnosti s dobře zavedeným ventilačním systémem.Musí ležet přesně vzpřímeně a jejich tupý konec směřuje dolů.

Pokud vajíčka leží před inkubací v inkubátoru déle než 3 dny, musí se převrátit, jinak se žloutek ulpí na skořápce a vejce se stane nepoužitelným.

Zahřívání

Obsah vejce je bohužel konstantníprochází různými nevratnými změnami.

Pokud chovatel drůbeže stále potřebuje zvýšit trvanlivost vajec na 20 dní, měly by být tyto podmínky:každý den po dobu dvou hodin je zahřívejte v inkubátoru na teplotu 38,5 ° C .

Ihned po zahřátí se teplá vejce převezou do místnosti s nižší teplotou, kde se normálně skladují.

Denní ohřev vajec lze nahradit jediným ohřevem, který by měl trvat asi 5 hodin.Důkladně zahřátá vejce si zachovají své vlastnosti po dobu 15 až 20 dní v řadě.Líhnutí mladých zvířat bohužel stále klesá, takže je lepší nezdržovat inkubační proces.

Ozonace

Relativně nedávno se v zemích Evropy a na některých velkých ruských drůbežářských farmách používaly ozonační procesy ke zvýšení trvanlivosti násadových vajec.

Za tímto účelem je v místnosti, kde leží vejce, instalován malýgenerátor ozonu, například OV-1 .Nastavuje koncentraci ozonu na 2 až 5 metrů krychlových.mgToto zařízení musí vejce neustále ozonizovat, aby neztratily své vlastnosti.

Soukromí chovatelé používají domácí spotřebiče jako ozonizátory, které lze zakoupit v jakémkoli železářství.

Je však třeba si uvědomit, že během pobytu osoby v místnosti, kde pracuje ozonizér, musí být tato instalace vypnuta, protože je škodlivá pro zdraví.

Kontejner

Jako kontejner, do kterého můžete vkládat násadová vejce na obdobískladování, přepravky jsou vhodné, rozdělené tenkými kartony nebo silnou lepenkou na oddíly, v závislosti na velikosti vajec.

Vejce nesmí být v žádném případě přemísťováno ve svém prostoru, protože by mohlo být během přepravy a přepravy poškozené.V této krabici jsou vejce položena ve svislé poloze s tupým koncem dolů.

Doprava

Slepičí vejce jsou velmi citlivá na otřesy, a proto netolerují dopravu.

Z tohoto důvodu je líheň kuřat v přepravovaných vejcích vždy nižší než v podobných vzorcích, které nebyly přepravovány.Také líhlivost kuřat závisí na kvalitě balení a integritě obchodníka, který vejce prodal.

Pro přepravu vajec jsou vejce umístěna do praktických nádob a poté je místo, kde bude třepání minimální. musí být vejce umístěna tak, aby byla co nejdále od zdroje tepla .

K balení vajec se pečlivě umyjí umytýma rukama a zabalí se do měkké gázy.Prostor mezi jednotlivými vejci je hustě vyplněn měkkým plnivem.

Poté se na vejce položí lepenková podšívka s prohlubněmi, kde se položí další vejce.Mezi vrstvy lepenky je vždy umístěna vrstva měkkého plniva, aby se vejce během přepravy nerozbila.

Po naplnění nádob se na vršek umístí další vrstva pilin a poté se krabička uzavře víkem a pevně se sváže lanem.

Kuřata brojlerů: chov, chov, krmení a mnoho, hodněvíce najdete na našem webu.

Abyste se však dozvěděli o správném zpracování jatečně upravených těl kuřat, přečtěte si článek na adrese: https://selo.guru/ptitsa/kury/uboj/kak-obrabatyvat-i-hranit.html.

Existuje mnoho způsobů, jak balit vejce pro přepravu, ale v každém případě mějte na paměti, že musí mít během dlouhodobého skladování volný přístup ke vzduchu.

Jinak se vejce rychle zhorší.Přepravní kontejner proto nemusí být pevně uzavřen.Někdy musíte udělat další díry, které zlepšují výměnu vajec za plyn.

Pokud budou vejce v nádobě ležet vodorovně na podšívce z lepenky, pak by tato krabice nebo krabice měla být umístěna tak, aby ostré konce vajec směřovaly dolů.

Kromě toho je žádoucí zachovat normální teplotní podmínky, protože náhlé změny teploty mohou zničit většinu embryí.Z tohoto důvodu by nádoby s násadovými vejci měly být skladovány při teplotě nepřesahující 18 ° C.

Ihned po dodání vajec na jejich místo by měly stát jeden den v temné místnosti, aby se jejich obsah stabilizoval.Teprve potom mohou být vejce položena do inkubátoru.

Nejlepší způsob, jak přepravovat vejce, je přepravovat je vodou, protože jejich obsah je v tuto chvíli nejméně zasažen fatálním třepáním.Rovněž je povolena doprava letadlem a železnicí.Co se týče silniční dopravy, často kazí obsah vajec, takže musí být pečlivě zabalena, aby se snížilo rizikosmrt embryí na výmoly.

Video

Krátké video o inkubaci slepičích vajec tento proces dále objasní:

Závěr

]

Doba skladování vajec doma pro inkubační a potravinové účely by proto neměla přesáhnout tři týdny.V tomto případě musí být dodrženy správné podmínky skladování, jinak se obsah vajec stane nevhodným pro použití a hospodářství nezískává zasloužený zisk.Nejlepší je používat vejce třetí den po snášce.