Vše o tom, jak ukládat mrkev v zimě

Mrkev je chutný, šťavnatý a zdravý produkt .Bez něj není možné si představit jediné zeleninové jídlo.

Je to dobré pouze v jednom případě - je-li čerstvý a pevný.Aletato kořenová plodina velmi rychle uschne .

Při dlouhodobém skladování je třeba mít na paměti, že slupka mrkve je velmi tenká, snadno poškozitelná, což vyvolává nemoci a hnilobu všech mrkví.Můžete jej uložit několika způsoby.

Jak skladovat mrkev v suterénu domu nebo sklepa?

Ve sklepě se nejlépe uchovává v suchém písku v dřevěných bednách.Neměly by být příliš velké, nemělo by se do nich umísťovat více než 15 kg mrkve.

Teplota ve sklepě by neměla přesáhnout + 20 ° a zároveň nesmí klesnout pod nulu - tato kořenová plodina je velmi citlivá na zmrazení a po rozmrazení se rychle stává bezcennou.

K tomu je třeba nejprve připravit samotnou mrkev.Je důležité věnovat pozornost jeho rozmanitosti.Pokud mají kořenové plodiny zkrácený tvar, pravděpodobně patří k rychle se kazící odrůdě Paris Paris.

Pro dlouhodobé skladování by měly být vybrány odrůdy s kuželovitým tvarem kořenových plodin.

  1. Mrkev musí být před uskladněním několik dní větrána.
  2. Je třeba třídit, aby se odstranily ty kořenové plodiny, které již začalykazit se.Pokud má mrkev praskliny, ale jsou suché, je možné takovou mrkev položit ke skladování, ale musí být použita jako první.
  3. Musí být rozebráno „podle pořadí“ - velký s velkým, malý s malým. Nejprve by se měl používat malý a tenký , protože schne rychleji.
  4. Kořenové plodiny by měly být bez vrchů.Zbývající zelené výhonky se odstraní.

Nyní připravujeme písek, ve kterém bude mrkev skladována :

  1. Písek by měl být čistý a mělký.
  2. Musí být suchý - musí být sušen do 2-3 dnů, může být proset.

Nyní nalijeme připravený písek do dřevěné krabičky, asi 1,5-2 cm, na tento písek položíme mrkev v jedné vrstvě.Kořenové plodiny by se neměly dotýkat, protože pokud se objeví alespoň jedna zkažená kořenová plodina, může „infikovat“ všechny ostatní.

Také by se neměla dotýkat stěn krabice, aby se netvořily „proleženiny“ a nezačaly se díky nim hnit.

Plníme ji pískem shora, aby zakrývala mrkev znovu o 1–2 cm. Rozložte novou vrstvu mrkve.Takže pokračujte na vrchol krabice.Horní vrstva by měla být písek.

Pokud je zima velmi mrazivá, krabice by měla být pokryta plstí. Mrkev poté nezamrzne a zůstane čerstvá, dokud se na jaře neobjeví nová plodina.

Písek může dokonale nahradit suché slupky cibule nebo piliny.

Druhá možnost je tak stará, jako je skladování v mokrém písku s přídavkem křídy.Kořenové plodiny jsou naskládányhlavy nahoru.

Pokud je mrkev hodně, lze ji uložit jako řepa do hustých plastových sáčků.Nesmí být uzavřeny, aby nedocházelo ke kondenzaci.
​​

Kde to dělat v bytě?

Je dobře skladován v plastových sáčcích v zeleninové přihrádce.

Místo polyethylenu může být každá mrkev zabalena do papíru a také uložena v oddělení pro zeleninu.Ale nemůže být spasena na dlouhou dobu.

„Jak uchovávat čerstvou mrkev?“, - odpověď: umytá mrkev, strouhaná na hrubém struhadle, může být v mrazničce uložena po malých porcích.Po vyjmutí z mrazničky musí být použit okamžitě.Takže to trvá 3-4 měsíce.

Co je lepší?

Máte-li pochybnosti o tom, kde a jak nejlépe uchovávat mrkev, zkuste následující metody:

  1. Mrkev se vloží do lepenkové krabice a dá se na glazovanou lodžii.Měla by být pokryta plstí a se silným poklesem teploty je lepší udržovat domy u balkónových dveří.
  2. Existuje další zajímavý způsob - ve třílitrové nádobě na prosklené lodžii.Je však vhodný pouze pro případy, kdy mrkev není velká a je jich jen málo.
  3. V minulých stoletích používali lidé, kteří neměli sklep, poněkud nepříjemný, ale velmi efektivní způsob.
    Je nutné vzít stejné množství jílu a vody, promíchat a nechat stát po dobu jednoho dne.Poté přidejte další polovinu objemu vody.Mrkev ponořte do výsledné rmutu.Každá kořenová plodina se ukáže být „v košili“.

    Když zaschne, můžete jej bezpečně vložit do lepenkykrabice a oblékli prosklenou lodžii nebo do spíž.Tímto způsobem skladování mrkvového odpadu se získá nejméně.

Vyberte si jakoukoli metodu a nechte své mrkve po celý rok čerstvé a šťavnaté!

Fotogalerie

Fotografie mrkve pro dobrou náladu!
[nggallery id = 18]

Video

Naučte se, jak vybrat správnou mrkev.