Vysoce výnosná odrůda, která zaujme mnoho - „Milovaný“ červený rybíz

Milovaná odrůda červeného rybízubyla nedávno vyšlechtěna, ale již dokázala uchvátit srdce mnoha zahrádkářů tím, že bez nutnosti zvláštních potíží představuje bohatou sklizeň, v žádném případě není kyselá, ale velmi chutná a zdravábobule.

) Popis odrůdy Milovaný

Popis „Milovaný“ červeného rybízu.Malý kompaktní keř rybízu, hustě zavěšený tmavě červenou, jako by nalakované shluky bobulí, vypadá jako příkladný zástupce tohoto druhu.

Výhonkyjsou rovné a silné s podlouhlými pupeny, mladé jsou červeno-fialové a lignifikované šedé.

Listytohoto kultivaru se podobají javoru „pěti prstů“ - velkému hrubému plátnu, zbavenému lesku s tupými chrupavkami podél okraje.Malé jemné květy Milovaného se objevují v prvním květnovém týdnu a zůstávají až do poloviny měsíce, vypadají jako tmavě žlutozelené talíře.

Abobule- červené s tmavými pruhy, měkké a šťavnaté, stejné velikosti, se považují za téměř nejsladší.Není divu, že jejich ochutnávací skóre je 4,8 z 5. Samozřejmě je v nich také příjemná kyselost.

Průměrná bobule váží 0,6–0,8 gramů, pod tenkou kůží je málo semen.Visí na větvích bez drobení a bez ztráty chuti, bobulemůže na nějakou dobu.A udržují atraktivní vzhled i při dlouhé přepravě.

Tyto bobule chutnají skvěle, jako by byly vyrobeny, aby se z nich vytvořil džem.Ukázalo se, že je vynikající, zejména v kombinaci s letními odrůdami jablek: Přátelství národů, Žlutý cukr, Medunitsa, Orlinka, ZlatáKitayka, Úžasné a výročí.

Historie výběru a oblast rozmnožování

Odrůda Darlingbyla chována na konci 80. let v Bělorusku v Ústavu pro pěstování ovoce Republikánské akademie věd.

Autor odrůdy, známý šlechtitel, doktor biologických věd Anatoly Voluznev, nazval svého mozku „Milovaný“ ne náhodou - ukázalo se, že je to překvapivě krásná rostlina, nemůžete sundat oči z bohaté tmavé zeleně hojně pokryté rubíny bobulí.

Rodiče tohoto rybízu se staly tři odrůdy - Cherry, Wonderful a Dutch red.Všichni dali své „dceři“ ty nejlepší vlastnosti.

​​

Cherry - vysoká produktivita a prezentace ovoce, Úžasné - velké a sladké bobule a nizozemská červená - zimní otužilost a necitlivost na mnoho chorob.

V roce 1991 byl Beloved zapsán do Státního registru odrůd Běloruska a v roce 2006 bylo povoleno pěstovat v Rusku.

V těchto regionech se úspěšně pěstují také odrůdy červeného rybízu Marmeláda, Natalie, Andreichenko.Stejně jako odrůdy černého rybízu: Gulliver, Hrubý, běloruský sladký, Bagira a Letní rezident.

Vlastnosti

Darlingova odrůdase vyznačuje vysokou produktivitou.Mladé keře dávají trochu více než 3 kg bobulí.Při zralosti se s dobrou péčí odstraní 10–12 kg.Milovaný v čase na konci června - začátkem července.

Jednou z nejdůležitějších výhod této odrůdy jeself-fertility(60%).To znamená, že pro tvorbu vaječníků nepotřebuje křížové opylení a nezávisí na počasí a úletu hmyzu - je již zaručen trvale vysoký výnos.

Odolnost proti mrazuMilovaný je takový, že někdy ve středním Rusku beze ztrát toleruje docela drsné zimy a na zimu nepotřebuje přístřeší.

Milované bobuleobsahují od 6 do 12% cukrů, hodně organických kyselin, taninů a pektinů, spravedlivý podíl vitamínu C - 30,2 mg /100 g, hodně minerálních solí a karotenu.Toto složení naznačuje příjemnou sladkokyselou chuť.Čerstvý rybíz této odrůdy je skvělý dezert, ale také skvělý na marmeládu a na to, aby porazil kyselost, nepotřebuje mnoho cukru.

Z milovaných bobulí můžete získat lahodnou a hojivou šťávu, která má čistící účinek - nejen zlepší funkci střev, ale také pomůže odstranit soli kyseliny močové.

A šťáva z červeného rybízu je vynikající diaforézou, při chladu nepomáhá horší než med nebo malinový džem.

Foto





[84)

Výsadba a péče o rostliny

  1. Půda. Odrůda Darling roste nejlépemírně kyselé hlinité dobře odvodněné půdy obohacené o živiny.Blízký (50-60 cm) výskyt podzemní vody v křoví je škodlivý, v tomto případě je třeba rybíz vysadit na malém kopci.
  2. Osvětlení. Milovaný miluje světlo, může být vysazen na otevřených místech - tam bude prosperovat.
  3. Okolí. Červený rybíz „navazuje přátele“ s angreštem a „žárlí“ na bratrance - černý rybíz.Všichni ostatní sousedé zahrady ji neobtěžují.Kořeny Milovaného leží hlouběji než u bylinných rostlin, ale vyšší než u stromů - takže neexistuje konkurence.
  4. Příprava na přistání. Červený rybíz by měl být vysazen počátkem podzimu.

    Dvě hodiny před výsadbou by sazenice měly dát do vody, nejlépe obohacené o„Kornevin“- potom mladá rostlina rychle vytvoří nové kořeny.

    Suché nebo zlomené kořeny sazenic by měly být okamžitě odstraněny.

    Pro milovaného člověka je potřebná jáma o hloubce nejméně 60 cm a velikosti 50 × 50 cm. Červený rybíz je dlouhá játra, na tomto místě bude muset růst 20 nebo 25 let.

    Takže v jáměmusíte dát organická a minerální hnojiva: nalijeme nasekané větve nebo hranolky na dno, pak je zakryjeme zemí, vyjmeme během vykopávky a shora přidáme křídu nebo dolomity.

    Pokud není křída, je vhodný obvyklý popel ze sporáku - stačí litr popelníku.Tam musíte udělat jednu polévkovou lžíci hnojiva obsahujícího draslík, ale bez chloru.

    Červený rybíz netoleruje přítomnost chloru.Výběr hnojivapro ni dát přednost síranu draselnému.Nepropírejte půdu, kde roste - jen ji trochu přehnejte a rostlina bude trpět chlorózou.

    Kompost je přidán do jímky naplněné jímky a všechny vrstvy jsou zhutněny nalitím vody na ně.

Výsadba

Uprostřed připravené jámy je vyvýšenina, která po narovnání kořenů zasadí do ní sazenici.

Je nezbytné zasadit rostlinu pod sklonem - tři spodní pupeny na stoncích by měly být skryty v půdě a tři nebo čtyři horní pupeny by měly být ponechány nad zemí.

Posypte sazenice půdou odstraněnou z jámy.Pokud je velmi hustý - přidejte písek.Není nutné sbírat a šlapat půdu kolem sazenic, ale zalévat ji tak, aby půda dobře přilnula ke kořenům.Pokud jsou kořeny během zavlažování odkryty, přidejte více zeminy a nelijte více vody.

Při výsadbě několika keřů by mezi nimi mělo zůstat nejméně 1,5–2 metry.Milovaní, i když nejsou rozptýlení, kořeny potřebují místo a keře potřebují světlo.

Prořezávání

Při výsadbě se výhonkysazenicořezávajípoměrně krátce.

Postačuje ponechat tři nebo čtyři silné pupeny nad zemí, poté se na jaře z nich vyvinou silné postranní větve.A z těch pupenů, které jsou pohřbeny v zemi, půjdou bazální výhonky .

Po oříznutí kolem sazenic je třeba zahřát zemi vysokou 10-12 cm. Na jaře je keř vyřazen a již není ořezáván.V létě rostou větve a na podzim, když rok fouká, je třeba všechny zkrátit o čtvrtinu délky.

Na jaře druhýpo roce života se semenáč znovu ořezává - vyberou se tři nebo čtyři silné, správně rostoucí výhonky a slabé se odříznou od země, takže nezůstanou žádné pařezy.

Následně se stříhání každoročně opakuje podle stejné metody.O pět let později by se na křoví mělo vytvořit tucet silných větví.

Největší úrodu přinášejí větve 3-5 let.

Jakmile vytvoříte keř, nikdy nezkracujte konce větví.Červený rybíz (na rozdíl od černých) má na konci mnoho ovocných větviček a většinu bobulí vyprodukuje.Tyto větve přinesou ovoce po dobu 8-10 let a pak zemřou.Taková zastaralá větev by měla být vyříznuta na kořen, na jejím místě naroste nová.

Vrchní obvaz

Červený rybízje nenáročný na úrodnost půdy, ale miluje vrchní obvaz, protože na něm bobule dozrávají dvakrát tolik než na černé.To, co bylo přivedeno do jímky před výsadbou, bude trvat 2–3 roky pro keř a pak bude muset být nakrmeno.V březnu až dubnu je dobré „ošetřovat“ milovanou močovinou - na keř 20-25 g.

V květnu, kdy je rybíz rozkvetlý, se zalévá mulleinovým roztokem (1 litr vody na 100 g hnoje).Pokud chcete zvýšit výtěžek o 20–30%, postříkejte rybízovou keřku roztokem kyseliny borité - v kbelíku s vodou - 1,5–2 g. Bude více vaječníků a bobule budou velké.Tento postup by měl být proveden večer za sucha.

Červený rybízmiluje mulčování - tj. Chrání půdu kolem látkami, které v ní doplňují přísun živin.Humus pro ni můžete vzít jako mulč,kompost, rašelina nebo jen hnojiva na bázi fosforu a potaše.Výška mulčovací vrstvy je 10 až 15 cm.

Minerální hnojiva fosforu a draslíku se aplikují buď pod podzimní kopáním, nebo po uvolnění vyplní půdu jimi na jaře.Tyto látky jsou neaktivní a pokud je jednoduše rozptýlíte kolem keře, do konce léta půjdou ke kořenům.

Zalévání

Obvykle další zaléváníMilovanýnení nutný.Pokud však v červnu, kdy se bobule nalije, je suchý, je třeba keře napojit.Totéž platí v říjnu - pokud je podzim suchý, zalévejte rybíz.

V obou případech potřebuje voda hodně - 3-5 kbelíků na každý keř.Nejprve jen navlhčete zemi kolem keře a potom nalijte zbytek - aby voda vsákla do půdy a šla do hlubokých kořenů. Zalévání by mělo být večer .

Nemoci a škůdci

Odrůda Darlingje rezistentní na řadu nebezpečných chorob a škůdců.Nemá vliv na plíseň americkou (sferotek), anthracnózu a ledvinové roztoče.Plísňová onemocnění nezpůsobují vážnou škodu tomuto rybízu.Ale jsou zde nepřátelé.

  1. Korozi ve tvaru koule- její rozvoj podporuje vlhká pružina, nízká poloha rybízových keřů, zejména pokud se v okolí vyskytuje sedimentární rybník.

    Na ostřice žije, zdroj této infekce, houba.

    Vnější znaky: v prvních dnech léta se na spodní straně listů, výhonků a zelených vaječníků vytvářejí velké žluté polštářky - spóry houby.

    Brzy změní tvar a stanou se jako brýle.Zasažené listy a bobule se proto rychle rozpadajíodhalit nemoc ve druhé polovině léta je obtížné.Při těžké porážce můžete ztratit polovinu úrody.

      Co dělat:
    • Třikrát stříkejte keř Bordeauxovou tekutinou (100 g vápna + tolik síranu měďnatého na 10 l vody).Poprvé - během kvetení listů, druhé - když se objeví pupeny, třetí - ihned po rozkvětu.
    • Pokud se v okolí vyskytuje ostřice, musí být pokosena a spálena na konci podzimu nebo brzy na jaře.
  2. Septoria- nazývá se také bílá skvrna.

    Vnější znaky: na začátku léta jsou listy pokryty malými kulatými skvrnami - hnědými s načervenalým okrajem.

    Poté se zbarvily a uprostřed skvrn se objevily černé skvrny.Listy suché a drobivé.

    Co dělat:

  • Před výskytem květů a po sklizni ošetřte keř směsí Bordeaux nebo biologickými přípravky „Zircon“, „Fitosporin“.
  • Na podzim sbírejte a spálte padlé nemocné listy - v zimě zde škůdci.

Pokud jde o nejčastější choroby zahradnických plodin, můžete si o nich přečíst více v článcích na našich stránkách: anthracnosa, chloróza, bakterióza, rubeola, bakteriální rakovina, https://selo.guru/ptitsa/bolezni-p/gribkovye/parsha.html ], rez.

Moderní odrůdy červeného rybízu, které zahrnujímilovaného , se srovnávají příznivě s dlouho známými - obojí v tom, že se nebojí mrazu a jsou odolné vůči škůdcům a úžasné chuti bobulí.ve kterém cukr neobsahuje nic méněnež u ovoce černého rybízu.

Užitečné video

Podrobný popis odrůdy červeného rybízu „Darling“ lze nalézt v krátkém videu: