Známky hroznové chlorózy a její typy, fotografie a metody léčby nemoci

Fotosyntéza - základ rostliny, se vyskytuje v zelených buňkách chlorofylu.Ale někdy pod vlivem infekce nebo v rozporu s výživou půdy je tvorba chlorofylu inhibována.

Výsledkem je, že listy částečně nebo úplněztrácejí zelenou barvu , zbarvují žlutě a někdy se stanou slonovinou.List ztratí svou funkci.Toto onemocnění se nazývá chloróza.

Známky hroznové chlorózy

S chlorózou začíná listovízblednout .Staré listy získávají zářivě žlutou barvu, mladé mají častěji citronový odstín.V důsledku toho je proces fotosyntézy přerušen a vývoj výhonků se zastaví.V průběhu času mohou vrcholy výhonků a listů zemřít.Podvýživa vede k pádu vaječníků a zbývající nezrají.Vínné dřevo také špatně zraje.

Existujítři hlavní příčiny , které vedou k chloróze.Proto bude vnější projev choroby v těchto případech odlišný.

Pro správnou diagnózu a vhodné ošetření by mělo být listy pečlivě vyšetřeno, přičemž by měla být věnována pozornost povaze a umístění žlutých skvrn.

Foto




Druhy choroby

Neinfekční

Tento typ choroby je spojen se sníženou absorpcí rostlin z půdy ionty železa , bez nichž nelze syntetizovat chlorofyl.

Tento typ choroby se nazývá chloróza s nedostatkem železa.Ačkoli železo není nedílnou součástí zeleného pigmentu, je důležitým mediátorem syntézy chlorofylu.

Neinfekční chlorosa začíná výskytem malých žlutých skvrn.Postupně se jejich počet zvyšuje, začnou se spojovat.Žíly zůstanou po dlouhou dobu zelené a prostor mezi nimi se změní na žlutý.

Rostlina může postrádat železo kvůli:

  • malému množství tohoto prvku v půdě;
  • alkalická půdní reakce, která narušuje absorpci železa;
  • ​​
  • pěstování hroznů na těžké půdě a nedostatečné provzdušňování kořenů.

Poté, co byla provedenaanalýza stavu půdy , lze postupovat s cílenou eliminací choroby.

  1. Pokud půda není schopna poskytnout vinici potřebné množství železa, je nutné rostlinou krmit tuto složku.Vrchní obvaz může být root a extra root.Nejčastěji se stříkání nanáší síranem železa.

    V posledních letech se však zjistilo, že železo v chelátové formě se lépe vstřebává, takže začali vyrábět vrchní zálivky obsahující právě tuto formu hnojiva.K absorpci železa přispívají také mikroživiny, jako je zinek, bor, mangan a hořčík.Je proto odůvodněné krmit hrozny komplexem stopových prvků.

  2. Půdy obsahující velké množství vápna mají zpravidla alkalickou reakci.Za takových podmínek železo obsažené v půděprochází nepřijatelnou trojmocnou formou.

    První pomoc v tomto případě bude stejné doplnění mikroživin.A v dlouhodobém horizontu pomůže zavedení organických látek.

  3. Na uhličitanových půdách evropské odrůdy hroznů trpí méně chlorózou.
  4. Je možné snížitnegativní dopadtěžké půdy jejím uvolněním, zavedením kompostu a částečným zalévání.Všimněte si, že v suchém létě se chloróza projevuje mnohem méně často.Vrchní obvaz by měl být prováděn pouze na listech.

Infekční

Toto onemocnění způsobuje virus, který vstupuje do vinic s infikovanými sazenicemi, které neprošly kontrolou karantény.Tento druh nemoci se objevuje jinak.V postižené rostlině jsou žíly první, které zžloutly, čímž se virus šíří.

List získává mozaikové zbarvení.Proto se tento typ chlorózy nazývá také žlutá mozaika.

Takové rostliny jsou prakticky neléčitelné, a proto je-li detekován tento konkrétní typ chlorózy, musí být réva odstraněna a spálena.Naštěstí v mírném klimatu není nemoc rozšířená, častěji ji trpí regiony s mírnou zimou.

Edafický

K tomuto druhu narušení syntézy chlorofylu dochází při stresových účincích na hrozny sucha nebo nadměrná vlhkost, příliš vysoká nebo nízká teplota.

Po ukončení škodlivého faktoru se rostlina postupně vrací k normálu.Můžete pomoci rostlině začít normálně fungovat co nejdříve.stopové prvky.

Prevence nemoci

  1. Zlepšení půdních podmínek, zejména propustnosti půdy pro vzduch a vodu, má na vinici dlouhodobě prospěšný účinek.

    Za tímto účelem se půda před položením vinice vypustí nebo se do ní zavede jílovitá hmota, drcený kámen a struska.Dobrého účinku lze dosáhnout mulčováním půdy.

  2. Hnůj se nedoporučuje pro hnojení vinic, což zvyšuje negativní účinky vápna.Nejvhodnější organická hnojiva jsou kompost, sapropel nebo rašelina.
  3. Z minerálních hnojiv je nutné vybrat ty, které mají kyselinovou reakci, aby se vyluhovaly půdu.Bude žádoucí například síran draselný, síran amonný, superfosfát.
  4. Obohatení půdyo mikroelementy , zlepšení její struktury a regulace režimů vody a vzduchu se vysévají pod keřemi révy zeleného hnoje: lupina, vika, vojtěška.
  5. Konečně, účinným prostředkem prevence je pěstování odrůd, které jsourezistentní na chlorózu : Trollinger, Limberger, Portugieser, Pinot lesser, Elbling, Cabernet, Chasla bílá a růžová, odrůdy Saint Laurent a Muscatel.

Chlorosa citlivá na odrůdy Agat Donskoy a Antey, Rupestris a Riparia, Aligote a Riesling, Danko a Dekabrsky, Muscat a Magarach, Rulandské černé a Rulandské bílé, Itálie a Isabella.

Chlorosa se může stát skutečnoukatastrofou pro vinici , což významně sníží úrodu běžného roku a oslabí vinnou révu, cožmůže nastat v následujících letech.Ale včasné ošetření hroznové chlorózy dává dobré výsledky.Hlavní věcí je nezačít nemoc, nenechat révu výrazně oslabit.Pomocí jednoduchých preventivních opatření není obtížné zcela zabezpečit výsadbu před chlorózou.

Užitečné video o tom, jak zacházet s hroznovou chlorózou: